Vojakkalan uutisia 2011

4.7.2011
Vojakkalan lavan toiminta esimerkkinä

Vojakkalan lavan kesätanssit on valittu Hämeen Kylät ry:n heinäkuun paikallistoimintaesimerkiksi (www.hameenkylat.net). Näin Vojakkalan lava on mukana kisaamassa nettiäänistä muiden alkuvuoden paikallistoimintaesimerkkien kanssa. Eniten ääniä saanut toimintaesimerkki palkitaan Hämeen Kyläpäivänä la 23.7. Hausjärven Piirivuorella Miinan markkinoilla   200 euron palkinnolla.

Vuosi 2011 on Euroopan vapaaehtoistyön teemavuosi ja tämän kunniaksi ja innostukseksi muille Hämeen Kylät ry on haastanut kylät tuomaan esiin omaa vapaaehtoistoimintaansa. Kylät voivat kertoa omasta paikallistoiminnastaan, mikä heillä hyvin toimii. Tämä voi olla osa arkea, pientäkin, tai sitten valtavan hanketyön tulos - mitä tahansa, mikä toimii kylässä hyvin.

"Hei - tämä toimii meillä" -esimerkkejä kyliltä voidaan lähettää jatkuvasti. Joka kuukauden ensimmäisellä viikolla julkaistaa uusi paikallistoimintaesimerkki. Tämän valitsee nelihenkinen raati, johon kuuluvat Johanna Henttinen Linnaseutu ry:stä, Tuula Kallioinen LounaPlussa ry:stä, Esko Pietari EMO ry:stä ja Elina Leppänen Hämeen Kylät ry:stä.

Ennen Vojakkalan lavan kesätansseja paikallistoimintaesimerkeiksi on valittu
- Teatteria Vähikkälän Näyttämöllä (Vähikkälä)
- Ompeluseura Tukikohdassa (Kaloinen, Renko)
- Ruokailu ja aamupala Vikspirtillä (Viksbergin asukasyhdistys Forssa)

Käykääpä kurkistamassa ja antamassa äänenne  - www.hameenkylat.net 


S.S.
20.6.2011
Vojakkalan juhannus 2011

Vojakkalassa juhannusta vietetään tutuksi tulleeseen tapaan, juhannustanssien ja yhteiskokon merkeissä.
Juhannuksen aatonaattona aherretaan vielä yhdessä, kun laitetaan uimaranta kuntoon aaton kokkojuhlaa varten. Kunta toi uimarantaan kuorman uutta hiekkaa, joka olisi leviteltävä rantaan, kokonrakennuksen ohessa.
Kokkoon tuodaan muutama kuorma kantoja, näitten heittelyyn tarvittaisiin riuskaa väkeä!
Talkooväelle tarjolla grillimakkaraa ja limsaa. Tervetuloa mukaan!

Lavatanssitunnelmaa
Vojakkalan lavalla tanssitaan sekä juhannusaattona että juhannuspäivänä klo 20-2.00. Tänä vuonna juhannusaaton tanssit tahdittaa Ari-Pekka Toivola ja Alaska. Juhannuspäivän iltana haitari soi, kun jo monelle tutuksi tulleet Tytti & Musikantit saapuvat Vojakkalan lavalle. Tanssi-iltoina lavalla palvelee kahvio tuoreine herkkuineen ja voileipineen sekä grilli ja olutteltta.

Juhannuskokko klo 22
Vojakkalan uimarannassa sytytetään yhteiskokko juhannusaattoiltana 24.6. klo 22.00. Autolla paikalle tulevia pyydetään huomioimaan, että liikenteen (myös mahdollisilla isommilla autoilla) olisi mahduttava kulkemaan Vojakkalantietä esteettä. Tämän vuoksi pysäköinti vain rannan puolelle tietä, ja tännekin olisi jätettävä sivuutuspaikkoja kiinteistöjen tieliittymien kohdalle. Vojakkalan lavalle iltaansa jatkamaan menevät voivat jättää autonsa lavan parkkialueelle.
Uimarannassa tarjolla grillimakkaraa ja karkkia kylätoimikunnan puffetista.

Lasten teatteriesitys Tervalammilla
Toisena juhannuspäivänä, sunnuntaina 26.6. , esiintyvät Tervalammin teatteritraktorilaiset Tervalammin talon pihassa olevalla lavalla klo 14 alkaen (Pääjärventien risteys, Vojakkala). Tuolloin pääsemme jälleen näkemään, mitä lapset ovat tänä vuonna Eliisa Asikaisen kanssa saaneet juhannusviikolla aikaan.
Lasten ilona pihassa on on tuolloin hoidettavana myös kaniemo poikasineen ja vuohia. Tervalammin vanha tupa on avoinna. Vapaamuotoiseen pihajuhlaan ovat kaikki tervetulleita.

Räyskälän kyläkauppa avoinna
Räyskälän kyläkauppa palvelee myös juhannuksena. Juhannusaattona kauppa on auki klo 9-15, lauantaina klo 11-17 ja sunnuntaina klo 10-18. Täältä on saatavina myös oman paistopisteen tuoreet leivät!
S.S.
31.5.2011
Kaartjärven uimaranta käyttökunnossa

Vojakkalan uimaranta Kaartjärvella on siivottu ja pitkä laituri laskettu veteen. Siivoamassa oli reipas joukko aikuisia ja muutama tekeväinen lapsi, joten ranta saatiin haravoitua, pukukopit pestyksi, samoin puuceet, jotka myös tyhjennettiin.

Laituria ei vielä saatu kokonaisena veteen. Mutta kunnasta on luvattu, että puuttuvat metallipukit tehdään kunnan varikolla ja tuodaan juhannuskokon rakennukseen mennessä paikalle, eli silloin toivottavasti nyt maalle jääneet laiturielmentitkin saadaan veteen.

Suurkiitos talkooväelle - nyt pääsemme kaikki nauttimaan tulevista kesähelteistä ja toivottavasti lämpiävästä vedestä. Rannalla olleet lapset tosin väittivät veden olevan jo nyt tosi lämmintä - uskokoon ken haluaa!
S.S.
26.5.2011
Romua kerättiin ahkerasti

Vojakkalassa toteutettu metalli- ja elektroniikkaromunkeräystempaus sai mahtavasti ihmiset siivoamaan nurkkiaan, tästä kiitos kaikille mukana olleille! Peräti kolme korkealaitaista romunkeräyslavaa saatiin reilun viikon aikana kukkuroilleen, mikä hämmästytti myös keräyslavat toimittaneen Iki-Metalli -kierrätysyrityksen.
Tämän lisäksi painavampaa tavaraa (vanhoja maatalouskoneita yms) ilmoitettiin haettavaksi useammasta paikasta - nämä kierrätysyritys käy hakemassa erikseen.

Lavat osattiin täyttää hyvässä järjestyksessä. Alunperin ilmoitetun kahden lavan sijasta paikalle saatiin vain yksi lava kerrallaan, eli samalle lavalle laitettiin kaikenlainen romu. Eikä ihan ilman kommelluksia selvitty, sillä ensimmäinen lava täyttyi jo ensimmäisen viikonlopun aikana. Uusi lava kyllä käytiin vaihtamassa ripeästi heti maanantaina, mutta joku tietokatkos tapahtui, eikä kuski tuonutkaan samalla tyhjää lavaa!

Puhelin soi muutamaan kertaan kiivaasti, kun romukuormien kanssa etsittiin kyläkeskuksesta lavaa, jota ei ollutkaan - pahoitteluni tästä! Mutta uusi lava saatiin kuitenkin jo tiistai-illaksi. Tämäkin lava täyttyi niin, että perjantaina saatiin viikonloppua vasten tyhjä lava. Myös kolmas lava täyttyi viikonlopun aikana.
Keräys sujui siististi, eikä ylimääräistä roinaa pihalle missään vaiheessa jätetty. Yhteistyö keräyslavat paikalle toimittaneen Iki-Metallin kanssa sujui hyvin, tuota em. tietokatkosta lukuun ottamatta. Nyt vain odotellaan, että viedyt romut saadaan lajitelluksi ja punnituksi - kylätoimikunnan tilille on näistä luvattu maksaa rahallinen korvaus punnitusten mukaan.

Jos tarvetta ja kiinnostusta on, voidaan vastaava romunkeräys järjestää myös vuoden päästä, ensi keväänä - ollaan yhteyksissä!

S.S.4.5.2011
Kylänraitit siivottu roskista

Vojakkalan kylänraitit on taas perinteiseen tapaan tältä keväältä siivottu. Kymmeniä jätesäkillisiä tienvarsiin heitettyjä tupakka- ja karkkiaskeja yms. kääreitä, kahvimukeja ja kaikenmoista roinaa kerättiin luontoa rumentamasta.

Tiistai-illan talkookahvit sämpylöineen tarjoiltiin ensimmäistä kertaa entisen kyläkaupan kahviossa. Kahvittelu vaati jossain määrin vuorottelua, sillä talkooporukkaa oli mukavasti liikkeellä. Osallistujien kesken suoritettuun arvontaan osallistui kaikkiaan 35 roskien kerääjää. Arvonnassa lahjakortin Cafe26:een (= lentokentän kuppilaan) voitti Outi Larm, onnea! Suurkiitos kaikille omaa aikaansa yhteiseksi hyväksi antaneille!
S.S.
7.2.2011
Kyläkokouksessa henkilövalintoja ja keskustelua

Vojakkalan kyläkokous sunnuntaina pidettiin pienen, mutta aktiivisen porukan voimin Räyskälän leirikeskuksessa. Kokouksen avasi, hieman haikein mielin, tehtävänsä jättävä, täydet kaudet puheenjohtajana toiminut Marko Saikkonen.

Toimintakertomuksen ja tilien hyväksymisen jälkeen päästiin keskustelemaan ajankohtaisista kyläasioista. Mielissä olivat luonnollisesti koulu- ja päivähoitoasiat. Kyseltiin myös, että josko kunnasta saisi kohtapuoleen ihan julkisesti tietoa, mitä Vojakkalan koulun lakkautuksella on säästetty, ottaen huomioon myös päivähoidon lopettamisesta seurannut kuljetusrumba ja lasten sairastelukierre, vanhempien sairaspoissaoloineen. Keskustelua käytiin myös tyhjillään seisovien koulurakennusten kohtalosta. Kokousväki totesi, että kylätoimikunta voisi tehdä vaihtoehtojen kartoitusta erilaisista toimintamalleista, kuinka kiinteistö voitaisiin saada taas "eläväksi" ja tilat myös kyläläisten käyttöön.

Kylätoimikunnan uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Sisko Savolainen, joka näin jatkaa työtään kylätoimikunnassa neljän sihteerivuotensa jälkeen. Erovuorossa olleet, ensimmäisen kauden toimineet jäsenet Arja Mattila ja Jukka Tuomenoja valittiin uudelleen. Uusina jäseninä mukaan valittiin Pirjo Hakala ja Kimmo Pekkala. Kylätoimikunnassa jatkavat jäseninä Merja Maunula, Niina Ollikkala ja Pasi Tarkkala ja varajäseninä Simo Ollikkala ja Erkki Viira. Varajäsenistä erovuorossa ollut (ensimmäinen kausi) Leena Heikkinen valittiin uudelleen.

S.S.
4.2.2011
Kyläkokoukseen

Vojakkalan kyläkokus pidetään Räyskälän leirikeskuksessa (entisellä koululla, osoite Räyskäläntie 670) sunnuntaina 6.2.2011 klo 13 alkaen.
Ohessa kokouksen esityslista, toimintakertomus vuodelta 2010 ja toimintasuunnitelma alkaneelle vuodelle.

Kokouksessa hyväksytään kylätoimikunnan toimintakertomus ja tilit vuodelta 2010. Toimintasuunnitelma on kovin pelkistetty nykyisin, olisiko nyt jo puhtia muuhunkin, kuin vain ihan perusjuttuihin? Tule mukaan keskustelemaan, mitä kylällä tehdään (tai jätetään tekemättä)!

Myös henkilövalintoja on tehtävä, sillä kylätoimikunnalle on valittava uusi puheenjohtaja (sääntöjen mukainen 4 vuotta tulee nyt Marko Saikkosella täyteen), ja pari uutta kylätoimikunnan jäsentäkin tarvitaan.

Kokouksen aluksi on kutsuttu onniteltavaksi kaksi vuonna 2010 Vojakkalaan syntynyttä pienokaista perheineen.

Kahvitarjoilu & tuoretta pullaa! Tervetuloa!

S.S.