UUTISARKISTO
Vojakkala 2010


16.11.2010
Anne Lukana kirkkovaltuustoon

Eilen päättyneissä seurakuntavaaleissa Anne Lukana tuli valituksi kirkkovaltuustoon kaudeksi 2011-2014. Anne oli ainut vojakkalalainen ehdokas ja saikin hyvän äänisaaliin, 43 ääntä, ollen Lopen kokoomuksen ja sitoutumattoman seurakuntaväen listalla toiseksi eniten ääniä kerännyt ehdokas. Onnea Annelle uudessa tehtävässään!

Kirkkovaltuustoon valittiin Lopella 23 valtuutettua. Näistä 14 on uusia. Mukana on 11 miestä ja 12 naista. Ääniä Lopella annettiin yhteensä 958 kpl, äänestysprosentin ollessa 17,42% ( 2006: 819 ääntä, äänestysprosentti 15,5%). Alle 18-vuotiaat olivat mukana äänestämässä ensimmäistä kertaa, heidän äänestysprosenttinsa oli 15,35% (33 ääntä).
S.S.
22.10.2010
Seurakuntavaalit lähestyvät, äänestämään myös Vojakkalassa

Lopen seurakunnassa toimitetaan 14.-15.11.2010 seurakuntavaalit, joissa valitaan vuoden 2011 alusta alkavaksi nelivuotiskaudeksi 23 jäsentä kirkkovaltuustoon.

Vaalit aloitetaan Lopen  kirkossa jumalanpalveluksen jälkeen sunnuntaina 14.11.2010 klo 11.45.

Äänioikeutettu on 15.8.2010 tämän seurakunnan läsnä olevaksi merkitty ja 16 vuotta viimeistään 14.11.2010 täyttänyt seurakunnan jäsen.

Äänestäjän tulee pyydettäessä todistaa henkilöllisyytensä.

Lopen seurakunnan äänestyspaikkana on Lopen kirkko (Pilpalantie 1, 12700 Loppi).
Äänestysajat ovat seuraavat:

 sunnuntaina 14.11.2010 klo 11.45-18.00;
 maanantaina 15.11.2010 klo 10.00-18.00.

Ennakkoäänestys Lopen seurakunnassa tapahtuu kirkkoherranvirastossa, osoite Pilpalantie 3, 12700 Loppi, 1.-5.11.2010 välisenä aikana joka päivä kello 9-18 ,
sekä lisäksi seuraavina aikoina alempana mainituissa paikoissa:
1. maanantaina 1.11.2010 klo 13-14 Palvelukeskus Eedilässä;     
2. maanantaina 1.11.2010 klo 17-19 Läyliäisten Keitaassa, Saunatie 3, Läyliäinen;      
3. maanantaina 1.11.2010 klo 17-19 Länsi-Lopen koululla, Topenontie 145, Topeno;     
4.  tiistaina 2.11.2010 klo 13.15-14  Lopen terveysaseman potilasosastolla;
5. keskiviikkona 3.11.2010 klo 17-19 Launosten Apajassa, Pajakuja 1,  Launonen;    
6. keskiviikkona 3.11.2010 klo 17-19 Pilpalan Liitontalolla, Rautakoskentie 2078, Pilpala;
7. torstaina 4.11.2010 klo 17-19  Vojakkalan ent. kauppakiint. kahvio, Vojakkalantie 56, Vojakkala;
8. perjantaina 5.11.2010 klo 9-11 Lopen yläkoulu ja lukio.

Kotiäänestys:
Äänioikeutettu, jonka kyky liikkua tai toimia on siinä määrin rajoittunut, ettei hän pääse äänestys- eikä ennakkoäänestyspaikkaan ilman kohtuuttomia vaikeuksia, saa tietyin edellytyksin äänestää ennakolta kotonaan. Hänen tai hänen valitsemansa henkilön on ilmoitettava kotiäänestyspyyntö vaalilautakunnalle kirjallisesti tai puhelimitse viimeistään 29.10.2010 ennen kello 16 kirkkoherranvirastoon, missä ilmoituslomakkeita on saatavana.

Virasto on tavanomaisten aukioloaikojen lisäksi auki viimeksi mainittuna päivänä kello 12-16, puhelin 050 4264100 tai (019) 4264100.


Ehdokkaat:
Ehdokkaana on Vojakkalasta Anne Lukana, joka esittäytyi viimeisessä Vojakkalan Viestin numerossa. Annen vaalinumero on 33, hän löytyy Lopen Kokoomuksen ja sitoutumattoman seurakuntaväen ehdokaslistalta. Täältä löytyy myös vahvat siteet Vojakkalaan omaava Sanna Kallela numerolla 28. Koko ehdokaslista numeroineen löytyy mm. Lopen seurakunnan sivuilta:

S.S.
1.8.2010
Maalarikonkareiden näyttely Fallesmannissa

Eivätpä tainneet vojakkalalaiset Helena Lukana ja Irja Mikkola arvata parikymmentä vuotta sitten, ensimmäisiä tauluja kansalaisopiston piirissä maalatessaan, että joskus vielä pitäisivät oikein yksityisnäyttelyn. Mutta nyt se on totta - näiden kahden harrastajamaalarin ensimmäinen yksityisnäyttely on avoinna elokuun ajan Lopen kirjaston Fallesmanni-salissa.

Oppia opiston ryhmässä
Niin Helena Lukana kuin Irja Mikkolakin ovat aloittaneet maalausharrastuksensa Lopen Opiston kuvataideryhmässä Vojakkalassa ja jatkaneet harrastustaan näihin päiviin. Vojakkalaan saatiin kansalaisopiston maalauspiiri vuonna 1986. Helena Lukana on ollut mukana alusta alkaen. Omien sanojensa mukaan hänet houkuteltiin sinne täydennykseksi, jotta ryhmä ei kuolisi heti alkuunsa väen vähyyteen. Tarkoitus oli saada aikaiseksi edes yksi taulu, mutta kun se sitten valmistui, niin ahneus iski, ja niitä piti saada lisää.
Vuonna 1990 Helena sai houkutelluksi mukaan ystävänsä Irja Mikkolan, jonka päivät olivat käyneet hieman pitkiksi lehmistä luopumisen jälkeen. Helena lupasi Irjalle ensimmäiseksi vuodeksi maalit ja tarvikkeet, ja niin Irja lähti mukaan. Tuottoisan vuoden jälkeen Irja saikin kesällä syntymäpäivälahjaksi kirstullisen taiteilijatarvikkeita, ja mikäs siinä sitten oli maalatessa.

Maalauksia parinkymmenen vuoden varrelta
Vuosien varrella taidot ovat kehittyneet, vaikka eivät ne ensimmäiset työtkään huonoja olleet. Tauluja on syntynyt vuosittain useita eri opettajien ohjauksessa, ja näyttelyyn niitä haalittiin myös sukulaisilta ja tuttavilta, ovathan omat seinät täyttyneet jo aikaa sitten. Näyttelyyn sopi kuitenkin vain pieni osa aikaansaavien tekijöiden tuotannosta. Esille ripustettiin kummaltakin tekijältä parikymmentä parhaiten kokonaisuuteen sopivaa työtä vuosikymmenten varrelta ja tuloksena on harmoninen taide-elämys.
Helena Lukanan ja Irja Mikkolan työt ovat oiva osoitus siitä, mitä lähelle ihmisiä tuotu harrastusmahdollisuus voi aikaansaada. Tuskinpa kumpikaan tekijä olisi tullut lähteneeksi taitojaan kartuttamaan kirkonkylälle asti, mutta oman kylän koululla toimineeseen, tuttujen ihmisten ryhmään, oli matala kynnys lähteä mukaan. Onnistuminen on palkinnut tekijänsä - ja tuonut varmasti iloa myös läheisille. Eivätkä Irja ja Helena ole suinkaan ainoat ”kylätaiteilijat” - Vojakkalasta löytää hämmästyttäviä taideteoksia mökkien seiniltä - kiitos Opiston taidepiirin!

Taideseura Aprilis taustalla
Viime vuosina tiistaimaalareiden nimellä toiminut Lopen opiston kuvataideryhmä Vojakkalassa on ollut osallistujilleen paljon muutakin kuin pelkkää maalaamista. Vaikka ryhmään on tullut uutta väkeä ja entisiä on lähtenyt, on porukassa pysynyt hyvä yhdessä tekemisen meininki. Maalausillat ovat olleet taideopin ohella sosiaalinen tapahtuma ja lisäksi todellisia herkutteluiltoja, tästä saivat muutkin vihiä muutama vuosi sitten julkaistun reseptivihkosen myötä. Ja lukuisat ovat ne opintomatkat, mitä ryhmä on yhdessä vuosien myötä tehnyt.
Tiistaimaalareissa vuosien mittaan mukana olleet taiteilijat perustivat taideseura Apriliksen pari vuotta sitten. Vapaamuotoisen seuran puitteissa on jatkettu yhteistoimintaa kannustavassa ilmapiirissä. Virikkeitä taiteentekemiseen on haettu yhteisiltä taidenäyttelyretkiltä ja vierailuilta. Taideseura Aprilis oli kannustamassa myös Helenaa ja Irjaa yksityisnäyttelyn järjestämiseen. Taideseuralla olikin merkittävä roolinsa näyttelyn järjestämisessä aina taulujen valintaa ja ripustusta myöten.

S.S.

12.7.2010
Kesäjuhlissa tavattiin tuttuja

Usein kesäjuhliin kuuluu pihapelejä ja leikkimielistä kisailua. Näin myös Vojakkalan kesäjuhlissa perjantaina 9.7. Vojakkalan lavan pihapiiriin oli pystytetty tutut pihapelit, ja paremmuudesta miteltiin niin ammunnassa, tikanheitossa, ketjunheitossa kuin keilapelissäkin. Alakouluikäisille ja nuoremmille oli kävynheittokisa.
Vaikka peleihin otetaan osaa leikkimielellä, toisilla on onnistumispaineita, sillä mahdollisesti aikaisemmin saavutetusta mestaruudesta halutaan pitää kiinni. Tämän totesi mm. Marko Saikkonen, Vojakkalan kylätoimikunnan puheenjohtaja, joka otti jälleen tikanheiton mestaruuden, välivuoden jälkeen.
Kisailujen ohessa iloteltiin myös tanssilattialla. Härkätie soitti tanssimusiikkia ja tanssilattialla oli tilaa pyörähdellä koko perheellä, pienimpiä myöten.

Kesäjuhlia vuosikymmenet
Kesäjuhlilla on Vojakkalassa jo vuosikymmenten perinteet. Ne ovat kylätoimikunnan järjestelyvastuulla. Kylätoimikunta perustettiin Vojakkalassa maaliskuussa 30 vuotta sitten. Kesäjuhlat saivat alkunsa talkooiltamista vuonna 1981. Tuolloin oli talkoiltu kylän uimarantaan pitkä laituri ja sen kunniaksi pidettiin juhlat.
Kesäjuhlat kokoavat kylältä vakituisten asukkaiden lisäksi myös kesänviettäjiä. Vapaan seurustelun merkeissä on ilo tavata entisiä koulutovereita, naapureita ym. tai tehdä myös tuttavuutta uusien tulijoiden kanssa. Kahviosta löytyivät jälleen herkulliset leivonnaiset yhteisten kahvihetkien iloksi.
Parkkialueen laidalle tuotu pupuperhe ja veikeät vuohet houkuttelivat perheen pienimpiä, ja hiukan myös aikuisiakin, ihmettelemään ja silittämään. Vaikka maalla ollaankin, alkavat kotieläimet kissoja ja koiria lukuun ottamatta olla melko harvinaisia.
Palkintojen jaon ja arpajaisten alkaessa väki kokoontui sisätiloihin jännäämään. Vaikka ei olisi pihapeleihin osallistunutkaan, saattoi onni potkaista arpajaisissa. Vaikka perheelliset tämän jälkeen vetäytyivätkin viemään lapsia levolle, ilta jatkui vielä tanssin merkeissä.

Pihapelien palkitut

Kävynheitto:
Alle kouluikäiset: Tea Maunula
Ala-asteikäiset: Tessa Suoranta

Tikanheitto:
Nuoret: Mervi Maunula, TImi Ahola, Essi Ylösmäki
Naiset: Anne Lukana, Kaija Uusitalo, Maija Sirkiä
Miehet: Marko Saikkonen, Pekka Merinen, Mika Leponiemi

Ammunta:
Nuoret: Elli Mannoja, Mervi Maunula, Henri Uusitalo
Naiset: Matleena Sirkiä, Kaija Uusitalo, Tiia Kari
Miehet: Raimo Ahola, Esko Sirkiä, Riku H

Ketjunheitto
Nuoret: Mervi Maunula, Janina Ollikkala, Osku Leinonen
Naiset: Sinikka Sundström, Ulla Pekkala-Södergård, Tiia Kari
Miehet: Eero Leponiemi, Pekka Merinen, Marko Saikkonen

Keilapeli
Nuoret: Janina Ollikkala, Tatuviekko Hirvenoja, Henri Uusitalo
Naiset: Jaana Manninen, Liisa Tarkkala, Merja Häkkinen
Miehet: Santeri Mäenpää, Juha Simonen, Urpo Vienonen
S.S.
24.6.2010
Vojakkalan juhannusmuistio 2010

• Kokonrakennustalkoot uimarannassa to 24.6. klo 18. Pestään myös laituri ja laitetaan ranta juhlakuntoon.

• Juhannusaaton tanssit Vojakkalan lavalla alkavat pe 25.6. klo 20. Soittaa Focus ja Sakke Kotilainen. Pääsymaksu 10 euroa. Tanssit jatkuvat juhannuksen kunniaksi aina klo 2.00 saakka.
Lavalla palvelee kahvio tuoreine leivonnaisineen, myös grilli ja olutteltta toiminnassa.

• Juhannuskokko sytytetään Kaartjärven rannassa juhannusaattona klo 22.00.
Autolla paikalle tulevia pyydetään pysäköimään vain rannan puolelle tietä, jotta pelastusliikenteellä on esteetön kulku Vojakkalantiellä. Jos tulet myös tansseihin, on myös mahdollista jättää auto läheiselle lavan parkkipaikalle.
Kokolla mahdollisuus ostaa grillimakkaraa, karkkia ja limsaa. Ja haitari soi...

• Juhannuspäivän tanssit Vojakkalan lavalla 26.6. klo 20-2.00. Tytti & Musikantit vauhdissa. Pääsymaksu 10€.
Lavalla palvelee kahvio tuoreine leivonnaisineen, myös grilli ja olutteltta toiminnassa.

• Toisena juhannuspäivänä 27.6. klo 14 alkaen Tervalammin teatteritraktorilaisten näytös Tervalammin pihapiirin lavalla (Vojakkalantien ja Pääjärventien risteys).
Alustavien tietojan mukaan sunnuntaina nähdään esitys "Titanicin ryöstö - kulkurin onni". Esitykseen vapaa pääsy, kahvitarjoilusta vapaaehtoinen maksu.
Pihapiirissä hellittävänä kaniemo poikasineen ja kutturouva kilinsä kera. Ja juhannukseen sopivasti haitarikin soinee talon soittajaperinteitä kunnioittaen. Vanhan Tervalammin talon tupa on avoinna ja tarjoaa tilaisuuden tulla aistimaan entisajan rauhaa.

• Vojakkalan taksi palvelee: 0100 84600

Räyskälän kyläkauppa avoinna juhannuksena seuraavasti:
        pe 25.6.        klo 9-16
        la 26.6.        klo 10-17
        su 27.6.        klo 10-18
S.S.
11.6.2010
Koulutyö Vojakkalassa päätökseen

Lauantaina 5.6. loppui koulutyö Vojakkalan koulussa. Varsinainen ohjelmallinen kevätjuhla pidettiin jo toukokuun alussa, runsaasti koristellussa koulussa. Nyt seinät loistivat tyhjyyttään ja edessä oleva muutto näkyi tyhjennettyinä hyllyinä ja nurkkina. Ohjelmassa oli vain pienet musiikkiesitykset todistusten jaon ja hymypatsaiden ym. huomionosoitusten lisäksi.
Yläkouluun siirtyvät kutoset olivat juhlan kunniapaikalla, istuen luokan edessä. Heidät kaikki kukitettiin todistusten jaon yhteydessä. Hymypatsaat luovutettiin koulutovereiden äänestäminä Terhi Maunulalle ja Valtteri Mäenpäälle.
Ennen lipun laskua ryhmittyi koulun väki vielä aurinkoiseen yhteiskuvaan puukoulun portaille.
Kuvia koulun päättäjäisistä ja toukokuun alun kevätjuhlasta löytyy Vojakkala-sivuston osiosta Vojakkalan koulu.

Vojakkalan alueen lähikouluksi Länsi-Lopen koulu
Vojakkalan koulupiiriläisten lähikoulu on ensi syksystä alkaen Länsi-Lopen koulu Topenolla. Tänne siirretään huomattava osa Vojakkalan koulun irtaimesta omaisuudesta, naulakoita ja liitutauluja myöten. Osa huonekaluista lähtee kirkonkylälle.
Kevään tiedon mukaan ensi syksynä Länsi-Lopen koululla aloittaisi 45 perusopetuksen oppilasta ja 5 esiopetuksen oppilasta. Luvassa olisi myös iltapäivätoimintaryhmä. Länsi-Lopen koulu toimii kolmiopettajaisena. Vojakkalassa 1-2. luokkaa ja eskareita opettanut Kaisa-Mari Mäkivierikko siirtyy opettamaan vastaavia luokkia Topenolle ensi syksynä (yhteensä peräti 20 lasta!) ja myös eskareiden avustajana toiminut Mervi Lönngrén siirtyy tänne vastaaviin tehtäviin. Mervillä on tosin Topenolta useamman vuoden avustajakokemus ennen Vojakkalaan tuloaan, joten paikat ja lapset ovat hänelle tutut. Topenon koulun pitkäaikaiset opettajat jatkavat toimissaan, Elina Aution opettaessa 3.-4. luokkaa (13 oppilasta) ja Eero Aution 5.-6. luokkaa (17 oppilasta). Eero Autio toimii apulaisrehtorina, rehtorina toimii kirkonkylän aluerehtori Erika Kauppi-Nykänen.
Koulun palveluvastaavana toimii Päivi Heimonen. Kunnanvaltuuston päätöksen mukaisesti Länsi-Lopen koululla toimisi ensi syksystä alkaen vain jakelukeittiö, mutta asia on vielä kesken. Mm. Heimonen itse on todennut, että hän pystyisi hyvin valmistamaan koulun tiloissa ruuan ensi syksyn oppilasmäärälle ja henkilökunnalle.
S.S.4.6.2010
www-sivustoa päivitetty, kehitystyö jatkuu

Vojakkala.fi-sivusto nytkähti jälleen hiukan eteenpäin toukokuun viimeisellä viikolla, kun Santeri Mäenpää oli yläasteelta työelämään tutustumisjaksolla ja rakenteli sivustoa. Etusivun tekstimassa siirrettiin toisaalle, koulun kohdalle lisäiltiin loppukevään kuvat, tehtiin uusi osio "Vojakkalaa kuvina" ja lopulta saatiin luoduksi myös jonkunmoinen pohja kylän palveluhakemistolle.
Palveluhakemistoon listattiin tiedossa olevia kylällä ja lähialueella toimivia yrityksiä. Mukaan voitaisiin laittaa myös muita palveluntarjoajia: onko polttopuuntekijöitä, halkojen myyjiä, lumen aurausta tai linkousta tekeviä, myykö joku perunaa tms. tuotteita? Mielellään näitä lisäilemme luetteloon, olkaa hyvä ja ottakaa yhteyttä sivuston ylläpitäjiin (yhteystiedot sivuston alalaidassa).
Myös Vojakkalaa koskevaa valokuva-aineistoa otetaan mielellään vastaan. Ajankohtaisia kuvia voidaan lisäillä osioon "Vojakkalaa kuvina", tänne sopisivat myös kylämiljöötä ilmentävät kuvat (joita ei kovin paljon varastoista ensimmäisellä kaivamisella löytynytkään).
Kaikenlaiset muutkin sivuston kehittämisideat ovat tervetulleita, tekstiluonnosteluja myöten. Ottakaapa yhteyttä!
S.S.9.5.2010
Merkittävä huomionosoitus

Presidentti Tarja Halonen palkitsi äitienpäivänä 31 äitiä ansioistaan kasvattajina. Vojakkalalainen Liisa Tarkkala on yksi näistä palkituista äideistä. Hänelle luovutettiin Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitali kultaristein.
Opettaja Liisa Tarkkala on kunnostautunut paitsi äitinä, myös isoäitinä ja kasvattiäitinä joukolle sijaislapsia. Tämän lisäksi Liisa Tarkkala on vuosikymmenten aikana ehtinyt uurastaa merkittävällä tavalla myös yhteisten asioiden hyväksi toimimalla mm. aktiivisena kylätoimijana aina kylätoimikunnan puheenjohtajuutta myöten. Liisa on huomionosoituksensa ansainnut, Onnea!
S.S.
25.3.2010
Kylätoimintaa jatketaan entiseen tapaan

Vojakkalassa päätettiin vaiherikkaan kokouksen jälkeen jatkaa kylätoimintaa entiseen malliin. Kylätoimikuntaa ei lakkauteta ja myös kylän muut seurat ja yhdistykset pysyvät itsenäisinä ja jatkavat toimintaansa. Kullakin järjestöllä on kuitenkin oma toiminta-ajatuksensa, eivätkä toiminnat mene päällekkäin. Kylän yhteiseksi hyväksi on toimittu rinta rinnan aiemminkin, ja näin myös jatkossa.

Kylän perinteiset kylätapahtumat pyritään järjestämään myös kuluvana vuonna. Eli tienvarret siivotaan, laituri lasketaan, kokko rakennetaan ja poltetaan ja kesäjuhlatkin pidetään. Syksyn toiminta riippuu pitkälti siitä, mitä koulukiinteistölle tapahtuu. Toiveissa on, että kyläläisten harrastus- ja vapaa-ajantoiminta koululla voisi jatkua, vaikka kiinteistö siirtyisikin yksityisomistukseen.

Kylätoimikunnan jäseninä vuonna 2010 toimivat Marko Saikkonen (pj., kyläkokouksen päätös 2009, kaksivuotiskausi), Jukka Tuomenoja, Arja Mattila, Sisko Savolainen,  Merja Maunula, Seija Untinen, Niina Ollikkala ja Pasi Tarkkala. Varajäseninä ovat Leena Heikkinen, Erkki Viira ja Simo Ollikkala. Kylätoimikunta valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan, sihteerin, emännän ym.  järjestäytymiskokouksessaan myöhemmin.

S.S.
18.3.2010
Kyläkokous keskiviikkona 24.3.2010

Tammikuinen kyläkokous päätti, että maaliskuussa kutsutaan kokoon uusi kyläkokous päättämään mahdollisesta kylätoimikunnan lakkauttamisesta. Kyläkokous on koululla ke 24.3. klo 18.30 alkaen (huom. nuorten peli-ilta salissa klo 18 alk.).
Paikalla vieraana kyläkoordinaattori Anneli Vähätalo kertomassa Toimeliaat kylät -hankkeesta.

Ohessa esityslista ja luonnos mahdolliseksi toimintasuunnitelmaksi, jos kylätoimikuntaa ei lakkautetakaan.
Jos kyläkokous päätyy kylätoimikunnan lakkauttamiseen, on samalla mietittävä, halutaanko jotain kylätoimikunnan vastuulla aiemmin olleita tapahtumia kuitenkin säilyttää ja jos, niin kuka nämä ottaisi vastuulleen.

Kahvitarjoilu, tervetuloa!

S.S.18.2.2010
Vojakkalan koululla olympia-lippu salossa ja työt esillä kirjastossa

Vojakkalan koulun salossa liehuu hiihtolomaa edeltävän viikon ajan aito olympia-lippu. Koululla vietettiin omia kouluolympialaisia tiistaina, osin leikkimielisissäkin talviurheilulajeissa kisaillen. Olympiakomitea oli lahjoittanut lipun ja aidon olympiatulisoihdun koulun käyttöön.

Vojakkalan koululaiset avasivat oman taidenäyttelynsä pääkirjaston kirjastosaliin helmikuun alussa. Talviset lasten työt ilahduttavat kirjastossa kävijöitä 20.2. saakka (kirjasto on suljettu talvilomaviikon ajan huoltotöiden takia).
S.S.18.2.2010
Veteraanimatrikkelitietojen tarkistaminen ajankohtaista

Lopen veteraaneista kootaan omaa matrikkelia. Tavoitteena on, että kirjaan tallennetaan kaikkien Lopella viisi vuotta asuneiden, 1939-45 sotiin osallistuneiden sotaveteraanien tiedot. Suururakka on edennyt siihen vaiheeseen, että kutsuntaluettelojen pohjalta esikerätyt tiedot ovat kylillä tarkistettavina ja täydennettävinä. Kyläkohtaisesti on valittu yhteyshenkilöt, joille kylittäin kootut veteraanien nimilistat on luovutettu, ja jotka parhaan kykynsä mukaan pyrkivät tarkistamaan, että kaikki kylän veteraanit ovat mukana.

Vojakkalasta on veteraanimatrikkeli-yhdyshenkilöksi lupautunut Pertti Siukola (p. 050 361 6452). Perttiin voi olla yhteydessä, jos haluaa varmistaa, että omat sukulaiset ja tuttavat varmasti listalta löytyvät. Ongelmana nimittäin on, että on suuri joukko loppilaisia, jotka ovat olleet kutsunnoissa jossain muualla aiemmin, mutta ovat kuitenkin asuneet ja lähteneet sotaan Lopelta - heidän nimensä listalta puuttuvat, elleivät sukulaiset ja kyläläiset huomaa nimiä lisätä. Jos ei ole täyttä varmuutta, minkä kylän listalta omat sukulaiset löytyvät, pystyy tiedot tarkistamaan Lopen pääkirjastosta Tarja Toivoselta, jolla on hallussaan koko kunnan aakkoselliset nimilistat. Aikaa tietojen tarkistamiseen jä täydentämiseen on huhtikuun loppuun saakka.
S.S.18.2.2010
Kylätoiminta uuteen malliin?

Vojakkalan kyläkokous päätti ottaa aikalisän ja jäädyttää kylätoiminnan toistaiseksi. Kokouksessa esitettiin kylätoimikunnan lakkauttamista ja kylällä toimivien seurojen toimintojen yhdistämistä niin, että vähenevät kyläresurssit saataisiin mahdollisimman tehokkaasti käytetyksi. Koolle kutsutaan uusi kyläkokous keskiviikkoillaksi 24.2. klo 18.30 alkaen.
Tänne toivotaan kylän seurojen edustusta yhdessä päättämään miten jatketaan. Vojakkalan kylätoimikuntahan ei ole rekisteröity yhdistys, sen toiminnan lopettaminen on helppoa. Sen sijaan urheiluseura Vojakkalan Valpas ja Maa- ja kotitalousseura ovat rekisteröityjä yhdistyksiä. Valppaalla on oma vakiintunut toimintansa, sen sijaan Maa- ja kotitalousseura on elelleyt hiljaiseloa viime vuodet.

Kylätoimikunnan toimintasuunnitelmaluonnosta ei kyläkokouksessa vahvistettu, vaan alkuvuoden perinteiset kylätapahtumat päätettiin peruuttaa ja kevään ja kesän tapahtumien osalta päätetään maaliskuun kokouksessa.

Todettakoon kuitenkin, että kyläkerhot ja peli-illat jatkuvat keskiviikkoisin koululla entiseen tapaan, samoin Vojakkalan Viesti jatkaa ilmestymistään.
S.S.27.1.2010
Kyläkokous sunnuntaina 31.1. klo 13 alkaen

Vojakkalan kyläkokous pidetään sunnuntaina 31.1. klo 13 alkaen kyläkoululla. Vojakkalaan syntyi kolme uutta vauvaa viime vuonna, heidät on vanhempineen kutsuttu paikalle onniteltavaksi kokouksen aluksi.

Tänä vuonna kyläkokouksen päätettävänä ja keskusteltavana on iso asia: miten Vojakkala jatkaa eteenpäin, kun kunta on päättänyt lakkauttaa koulun, lopettaa ryhmäperhepäivähoidon ja kyläkoulukiinteistö on myynnissä, eli talviajan harrastustoimintakin on uhattuna. Keskusteluissa on lähiajan toiminta ja myös pitemmän tähtäimen kaavailut - onko mahdollista tehdä jotain kylän elävänä pitämiseksi, vai ollaanko vaan ja katsellaan, kun kylän raitit hiljenevät kunnan karsiessa viimeisetkin palvelut? Jäljelle jäävät elelevät sitten täällä hissukseen, vähitellen pusikoituvassa kulttuuriympäristössä, kiinteistöjen siirtyessä vapaa-ajan asutukseen? Nyt jos koskaan kyläläisten olisi syytä tulla paikalle ja ottamaan kantaa, mihin suuntaan kylänä lähdetään.

Yleisten suuntaviivojen luomisen lisäksi esityslistalla on rutiiniasiana kylätoimikunnan viime vuoden toiminnan ja tilien tarkistaminen. Keskustelujen pohjalta sorvataan toimintasuunnitelma tapahtumineen kuluvalle vuodelle. Kylätoimikuntaan pitää valita myös uusia jäseniä erovuoroisten ja tehtävistään luopuvien tilalle. Tule mukaan päättämään, miten Vojakkalaa viedään eteenpäin!


Toimintasuunnitelma (luonnos) 2010


S.S.
5.1.2010
Vuosi vaihtui, kyläelämä jatkuu, ainakin toistaiseksi

Vuosi vaihtui Vojakkalassakin lumisessa pakkassäässä. Joulun alla valmistui Vojakkalan Viesti 6/09, joka jaeltiin kylän talouksiin. Viestin pääsisältönä ovat alkutalven tapahtumat, jotka on nyt päivitetty myös www-sivuston tapahtumakalenteriin. Joulukuun alussa kyläläiset pysäytti (koulu-uutisten lisäksi) sukututkija Rauli Tammelan äkillinen ja arvaamaton poismeno - Viestin sivuilta löytyy kaunis kirjoitus Raulin muistoksi.

Mutta elämä jatkuu ja tutut harrastekerhot ja kylätapahtumat pyörähtävät jälleen käyntiin. Nuoret pääsevät koululle pelaamaan pingistä tms. joka keskiviikko, tosin kyläkerho jatkaa parittomilla viikoilla, jolloin saliin olisi mahduttava alkuillasta myös pienemmän väen leikkeineen.
Tammikuun kyläkokouksessa on tänä vuonna esillä poikkeuksellisen tärkeitä asioita: kyläläisten on otettava kantaa siihen, halutaanko ja pystytäänkö ottamaan mahdollisesti koulukiinteistö joillakin järjestelyillä hallintaan, jotta kerhotoiminta, luistelu ym. voisi kiinteistöllä jatkua, vaikka koulu loppuukin. Tai olisiko mahdollista saada päivähoito pidetyksi koulun tiloissa - sillä eihän hoidon tarve ole miksikään muuttunut, kunta vain haluaa säästää! Nyt jos koskaan meitä kaikkia tarvitaan tekemään yhteisiä päätöksiä!

S.S.