3.12.2009
Länsi-Lopen koulua esitetään Topenolle

Sivistyslautakunta on kokouksessaan 3.12. päättänyt esittää kunnanhallitukselle, että Länsi-Lopen koulu perustettaisiin Topenon koululle ja Vojakkalan koulu lakkautettaisiin ensi syksystä alkaen.
Samassa yhteydessä tuotiin julki tieto, että ryhmäperhepäivähoito Vojakkalassa lakkaisi koulun myötä ja lapsille osoitettaisiin hoitopaikat kirkonkylältä tai Launosista, ts. Topenon koululle ei tiloja ryhmikselle tulla kunnostamaan.
Sivistyslautakunnan päätöksen yhteydessä esitettiin vetoomus, jonka mukaan kyläläisille on varattava etuosto-oikeus toiseen koulurakennukseen. Ajatuksena tässä on, että jos kylällä toimivat yhdistykset haluavat jollain järjestelyllä pitää rakennuksen kyläläisten käytössä - käytännössähän kaikki kylän talvinen harrastustoiminta on nykyisellään keskittynyt koululle.

Kylän kannalta esitetty päätös on tyrmäävä: päivähoitoa myöten lapsiperheiden elämä heittää kuperkeikkaa! Päätös voisi olla ymmärrettävä, jos oppilasennusteet olisivat laskevat, mutta nythän näin ei ole. Koulussa on 28 lasta, ja nuorta väkeä on kylälle muuttanut ja lisääkin olisi tietojen mukaan ollut tulossa, jos peruspalvelut olisi saatu pidetyksi.
Ja millaisen koulun menetämmekään! Koululla on tällä hetkellä tarmokkaat ja aikaansaavat opettajat - ja tämä näkyy myös ulos. Puhumattakaan, jos poikkeaa sisään: - voi sitä upeitten lasten tekemien töitten määrää ja kodikuutta, mitä luokat huokuvat! Meillä on nyt koulu, josta voimme olla ylpeitä!
Mutta kaipa tämä on nykyaikaa - pieni ei ole kaunista, pitää olla aina vain tehokkaampaa ja keskitetympää. Vojakkalassa pudotaan korkealta ja kovaa tämän päätöksen myötä, pohja kaikelta kylän pr-työltä viedään kertaheitolla.
S.S.
2.12.2009
Voittoja kyläläisille

Vojakkalasta löytyy monen alan taitajia.
Valtakunnallisen yläasteelaisten matematiikkakilpailun voitti Lopen yläasteella 9-luokkalainen Santeri Mäenpää.
Hyvinkään yrittäjänaisten järjestämän kaulaliinantekokilpailun voitti vasta 12-vuotias Tarusisko Hirvenoja persoonalllisella liskohuivillaan.

S.S.
13.11.2009
Kylälounaalle sunnuntaina

Vojakkalan perinteinen syyslounas järjestetään jälleen tulevana viikonvaihteena. Pitopöytä on katettu koululle sunnuntaina 15.11. klo 13 lähtien. Niinpä tuolloin ei tarvitse joka mökissä kokata, vaan voi tulla koululle ruokailemaan ja vaihtamaan samalla kuulumisia.

Tarjolla on tänä vuonna lihaisa sadonkorjuupata paahdettujen uunijuuresten ja perunoiden kera, lisukkeena runsaat salaatit, graavi lohi, silli & keitetyt munat. Kotitekoiset tuoreet ruis-, mallas- ja hiivaleipä täydentävät aterian. Jälkiruokana tänä vuonna nautitaan makeaa puolukkapiirakkaa kahvin kera. Ruokailu 12€ / alakouluikäisiltä 6€ / nuoremmilta vapaa pääsy.

Koulun alakerran saliin tuodaan myös pöydät ruokailua varten. Kaikenkaikkiaan paikat löytyvät noin sadalle hengelle, joten mukaan varmasti mahtuu. Kutsuvieraista ovat paikalle tulossa niin kunnanjohtaja Ilkka Salminen kuin kyläkoulumme opettajat Satu Rantanen ja Kaisa-Mari Mäkivierikko. Myös kylään muuttaneet uudet asukkaat on kutsuttu ruokailemaan ja tekemään tuttavuutta kyläläisten kanssa. Tervetuloa mukaan!
S.S.
11.11.2009
Vojakkalan koulu sählymestaruuteen!

Vojakkalan koulun sählyjoukkue saavutti historiallisen voiton koulujen välisessä salibandyturnauksessa keskiviikkona. Vojakkala voitti kaikki käymänsä ottelut pienten koulujen sarjassa, jossa olivat lisäksi mukana Joentaka, Pilpala, Topeno ja Kormu.
Vojakkalasta mukaan lähdettiin pienellä mutta yritteliäällä joukkueella. Opettaja Satu Rantanen harjoitutti joukkuetta määrätietoisesti. Liikuntatuntien lisäksi joukkue halusi harjoitella viimeisten viikkojen aikana päivittäin ruokavälitunneilla. Treenaus tuotti upean tuloksen, niin selvät olivat erävoitot turnauksessa. Onnea pelaajille ja Satu-valmentajalle!

Linkki koululaisten omiin kirjoituksiin mestaruudesta tässä.

S.S.
21.10.2009
Koulutilojen yhteiskatselmukset tiistaina 27.10.

Länsi-Lopen koulun perustamiseen liittyen Vojakkalana ja Topenon koulujen vanhempaintoimikunnat järjestävät yhteiset koulutilojen "katselmukset" tiistaina 27.10. Tuolloin lasten vanhemmille ja muille kiinnostuneille tarjotaan mahdollisuutta tulla tutustumaan kummankin koulun tiloihin. Topenolla vanhemmat ovat esittelemässä paikko ja klo 16-17, Vojakkalassa ovet ovat avoinna klo 17-19. Tilojen katselun jälkeen mahdollisuus yhteiseen keskusteluun.
Vojakkalan koululla vietetään tuolloin tiistaina kaikille länitsen Lopen kouluille yhteistä rahtarien järjestämää heijastin- ja iltakoulua, minkä vuoksi vanhemmilla saataa muutenkin olla liikennettä Vojakkalan suuntaan... Mutta eiköhän joukkoon mahduta vallan mainiosti.
S.S.

9.10.2009
Koulukiistassa erävoitto!

Kuntalaisia ja erityisesti läntisen Lopen asukkaita ravistellut kouluverkkokiista ratkesi maanantaisessa kunnanvaltuuston kokouksessa kylien kannalta positiivisesti. Valtuuston päätöksen mukaisesti Pilpalan kyläkoulu saa jatkaa ja Topenon ja Vojakkalan koulut yhdistyvät kolmiopettajaiseksi Länsi-Lopen kouluksi.

Länsi-Lopen koulun sijoituspaikkaa ei ole vielä päätetty. Vaikka tietoisuus jomman kumman kyläkoulun ovien sulkeutumisesta ensi syksynä ahdistaakin (erityisesti Vojakkalassa, jossa menetettäisiin samalla lähes kaikki talviajan koululle keskittynyt toiminta), ollaan kylillä kuitenkin valmiita yhteistyöhön - tärkeimpänä pidetään, että saatiin edes yksi koulu säilytetyksi tälläkin kulmakunnalla.
Vojakkalan kyläkerhoillassa keskiviikkona kouluasiaa pohdittiin ja päädyttiin esittämään topenolaisille yhteisen "koulukatselmuksen" pitämistä syysloman jälkeisellä viikolla, jolloin vierailtaisiin kummallakin koululla katsomassa paikat ja vaihtoehdot. Ihannetapaus olisi, jos tämän jälkeen pystyisimme yksissä tuumin toteamaan jomman kumman vaihtoehdon toimivammaksi - pitäähän arjen ensi syksynä sitten sujua noin tuplamäärällä koululaisia (kuutisenkymmentä lasta), on rakennus mikä tahansa. Toivotaan että poliittiset päättäjätkin ovat valmiita avoimesti asiaa katsomaan, eikä päätöksiä sanella mihinkään suuntaan.
S.S.
1.10.2009
Mielenosoitukseen maanantaiksi!

Koulujen lakkautuskeskustelu jatkuu kiivaana. Kunta on ilmoittanut nettisivuillaan, lehdissä ja koululaisten kautta järjestävänsä kuntalaisille avoimen informaatiotilaisuuden aiheesta perjantaina (huom. ilmoitus julkaistu vasta 30.9. keskiviikkona, ja taitaapa tilaisuuden aikakin olla niin sovitettu, ettei paikalle turhan moni pääisisi...!):

Lopen kunta järjestää kuntalaisille avoimen informaatiotilaisuuden Topenon, Vojakkalan ja Pilpalan koulujen lakkauttamiseen liittyen kunnantalolla valtuustosalissa 2.10.2009 klo 15.00-16.30.

Maanantaina valtuusto päättää kouluasiasta. Suurmielenosoitus kyläkoulujen puolesta järjestetään kunnantalon edustalla ennen kokousta, maanantaina 5.10. klo 16.30 alkaen. Ollaan runsaslukuisina paikalla!
S.S.
23.9.2009
Kouluverkkokeskustelu käy kuumana

Vojakkalan koululle kokoontui sunnuntaina satapäinen joukko Kormun, Pilpalalan, Topenon ja Vojakkalan koulupiirien asukkaita yhteiseen neuvonpitoon kunnan esittämien kyläkoulujen lakkautusten takia. Kokousväki oli huolella perehtynyt tehtyyn kouluverkkoselvitykseen.

Yleisesti selvitystä pidettiin täysin puuttellisena ja objektiivisena näkemyksenä. Työ näyttää ohjatun tietoisesti niin, että vain pikkukoulujen mahdolliset investointitarpeet ja kulut on listattu, jäljelle jäävien koulujen investointitarpeita ollenkaan pohtimatta. Esitetyissä investoinneissa oli myös suorastaan naurettavuuksia ja selviä virheitä. Todellisia vaihtoehtoja kunnan kouluverkkoa kokonaisuutena ajatellen ei esitetty.
Kokousväen yhteinen kanta oli, että esitettyä selvitystä ei voi käyttää päätöksenteon pohjana sen monien puutteiden ja virheellisyyksien takia.

Mutta niin vain kunnanhallitus maanantaina 21.9. kokouksessaan päätti esittää valtuustolle Pilpalan, Topenon ja Vojakkalan koulujen lakkauttamista. Päätös tosin syntyi pitkällisten keskustelujen ja poliittisen kädenväännön jälkeen, kummallisten äänestysjärjestysten seurauksena.
"Tavallisen" ihmisen vinkkelistä katsoen tässä pelataan nyt likaista ja raakaa poliittista peliä, pelinappuloina me läntisen Lopen asukkaat. Lopen kunta on tekemässä näillä päätöksillä puolesta kuntaa todellista "vapaa-aikavyöhykettä" - kun elämä tehdään tarpeeksi vaikeaksi perheelliselle, älytään täältä siirtyä lapsiystävällisemmille asuinsijoille (kuntaa vaihtaen). Ehkä sitten eläkeläisenä palataan kotikonnuille?

Kouluverkkoon jäisi yli puolen kunnan mentävä aukko, samalla vietäisiin myös Vojakkalan ympäristöä palvellut ryhmis. Kunnanhallituksen päätöksen mukaisesti koulukiinteistöt laitettaisiin myyntiin, joten päätöksen seurauksena saisimme jättää hyvästit myös seurakunnan järjestämälle kerhotoiminnalle, yhteisille kyläkerhoilloille, opiston ryhmille ja kaikille tutuille kylätapahtumillemme. Myös peli-illat koulun pihalla tai talviset luistelut voitaneen unohtaa.
Kunta kuitenkin päätöksensä mukaan laittaisi lautakunnat miettimään, kuinka kylätoimintaa voitaisiin aktivoida pienen rahasumman kera lakkautettujen koulujen alueilla  (kuljetuksia kirkonkylälle kokoustamaan, luistelemaan, viettämään puurojuhlaa tms??)... ja kyläkoordinaattorikin palkataan kyliä kehittämään...

Mutta ei luovuteta vielä! Pakko uskoa, että tosiasiat ja järki vielä valtuustossa voittaisivat, tässäkin asiassa.

S.S.
15.9.2009
Pikkukoulut jälleen uhattuina

Lopen kunta jatkaa jo vuosikymmenet kestänyttä ”koulukiusaamistaan”. Pitkään työstettyä kouluverkkoselvitystä esiteltiin päättäjille suljetuin ovin maanantaina 7.9. Saatujen tietojen mukaan kaksiopettajaiset kyläkoulut olisivat jälleen säästöesitysten kohteena. Samassa yhteydessä myös Vojakkalan ryhmis esitetään lopetettavaksi ja lasten hoito siirrettäväksi kirkonkylälle.

Päätöksiä ollaan tekemässä todella nopealla aikataululla, vaikka kuntalaisille tietoa ja kouluverkkoselvitystä ei ollakaan vielä julkisesti avattu. Asia tulee sivistyslautakuntaan 17.9, jatkaa siitä kunnanhallitukseen ja ajatus on, että valtuusto tekisi kouluverkon osalta päätökset jo 5.10. kokouksessaan.

Asiat kuitenkin harvemmin oikeasti ovat niin yksioikoisia, kuin paperille laitetut eurot osoittavat - ja varsinkin, jos kaikkia näkökohtia ei ole laskelmia tehdessä otettu huomioon, tai jos laskelmat perustuvat jopa vääriin tietohin.
Selvityksen tekijöiltä tuntuu kokonaan unohtuneen, mitä nämä päätökset merkitsisivät lastemme päivittäiseen elämään ja jaksamiseen  - kyse on kuitenkin 6-12 -vuotiaista, ja ryhmisläisten osalta vielä nuoremmista lapsista. Koulujen lakkautukset olisivat ymmärrettävissä, jos oppilasmäärät olisivat tipahtaneet, mutta nythän ei näin ole!
Koulun yhteydessä toimiva ryhmis on mahdollistanut lasten hoitoon saannin mielekkäästi, vaikka tekisikin yrittäjänä töitään esim. kotona. Nyt ollaan näillä lakkautuspäätöksillä hankaloittamassa ja viemässä pohjaa nimenomaan perheellisten ihmisten normaalista arkielämästä. Muistakapaa päättäjät, että elämää on (onneksi!) vielä muuallakin kuin kuntamme keskustaajamissa, ja yhtäläiseen veroja maksavia kuntalaisia täälläkin on!

Kylätoimikunnan järjestämä kylien yhteinen keskustelutilaisuus kouluverkkoselvitykseen liittyen Vojakkalan koululla sunnuntaina 20.9. klo 13. Tule mukaan vaikuttamaan ja miettimään keinoja, miten toimitaan!

S.S.
13.8.2009
Koulut alkoivat

Vojakkalassa kouluvuosi aloitettiin juhlavasti lipunnostolla torstaiaamuna. Lapsia olivat koululla vastassa uudet opettajat Satu Rantanen (rehtori, 3.-6. luokan opettaja) ja Kaisa-Mari Mäkivierikko (eskareiden ja 1.-2. lk:n opettaja), sekä eskareiden avustajana toimiva Mervi Lönngrén.
Koulun oppilasmäärä on edellisvuodesta lisääntynyt, ja kouluaan Vojakkalassa käy nyt 28 lasta, joista 5 on esikoululaisia.

Esittelemme koulun uuden henkilökunnan seuraavassa Vojakkalan Viestissä, joka ilmestynee kuun vaihteessa.


Seurakunnan päiväkerho alle kouluikäisille alkaa maanantaina 17.8. Kerho kokoontuu Vojakkalan koululla maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 12.30-15.00. Vapaita paikkoja voi kysellä seurakunnan päiväkerhotoimistosta p. 050 3739356.

S.S.12.8.2009
DC-3 tulossa Räyskälään - yleisöllä mahdollisuus kurkistaa kylämaisemaan

DC-yhdistys ry tulee vierailulle Räyskälään lauantaina 5.9. Tuolloin yleisöllä on mahdollisuus päästä lennolle legendaarisella DC-3 koneella ja ihastelemaan paikallisia kylämaisemia yläilmoista. Lento suuntautunee Hämeenlinnaan ja takaisin. Lennolla on säävaraus. Huomattava on, että lennolle pääsevät mukaan vain yhdistyksen jäseneksi ennakolta liittyneet.

Historiallinen konetyyppi nähtävänä
DC-yhdistyksen kotisivuilla http://www.dc-ry.fi/screen.htm kerrotaan yhdistyksestä seuraavaa:
” Yhdistyksemme tarkoituksena on edistää ja tukea taloudellisesti toimintaa, joka tähtää DC-3 tyyppisen lentokaluston ylläpitämiseksi, korjaamiseksi ja lentämiseksi tarvittavan tiedon, taidon ja materiaalin säilymiseen Suomessa.
Yhdistys järjestää varojen hankkimiseksi jäsenilleen retkiä operoimallaan DC-3:lla OH-LCH sopiviin ja jäseniä kiinnostaviin kohteisiin, esimerkiksi lentonäytöksiin kotimaahan ja ulkomaille.”
Yhdistyksen jäseneksi pääsee ilmoittamalla tietonsa ja maksamalla jäsenmaksun.  Lentämään pääsee ilmoitettuina aikoina järjestettäviin jäsenlentoihin maksamalla ko. lennon jäsenhinnan.

Kurkistus yläilmoista
Räyskälässä lauantaina 5.9.järjestettävään jäsenlennon käytännön järjestelyt hoitaa Suomen Urheiluilmailuopisto. Jos olet kiinnostunut jäsenlennosta niin lähetä tietosi (nimi, osoite, puhelin) emaililla sakari.kuosmanen@suio.fi . Saat paluupostissa emaililla lisätietoja. Yhdistyksen jäsenyys maksaa vuodessa 30 euroa. Paikallislento Räyskälästä 5.9. maksaa 45 euroa. Lapsille pitää varata ja maksaa oma paikka sekä oma jäsenyys. Lentokoneeseen mahtuu enintään 19 henkilöä/lento.
Jäsenmaksun yhdistys laskuttaa ilmoitettujen tietojen perusteella. Lentomaksu pitää olla maksettuna kolme päivää ennen lentoa emaililla ilmoitetulle tilille. Toimi siis heti!

Lisätietoja 5.9.2009 päivän tapahtumasta antaa Sakari Kuosmanen, Suomen Urheiluilmailuopisto Oy, sakari.kuosmanen@suio.fi, 040-826 8957

S.S.
19.7.2009
Alivaltiosihteeri Vojakkalassa lintubongarina!

Suomen virallinen ohjelma, Alivaltiosihteeri, on myös löytänyt Vojakkalan!
Perjantaina  17.7. ja sunnuntaina uusintana YLEn Radio Suomessa kuulluissa lähetyksissä  Ympäristö keskellämme -teemalla vierailtiin Lopen Vojakkalassa: - harvinainen joululaulujoutsen oli eksynyt seutuville, ja lisäksi mm. työväenlaulujoutsenpari, jotka houkuteltiin myös laulamaan...
Ohjelma on viikon ajan kuunneltavissa myös netin kautta YLE Areenasta.

S.S.
14.7.2009
Kesäjuhla kokosi kaikenikäiset

Vojakkalan kesäjuhla 10.7. perjantai-iltana kokosi kyläläisten, mökkiläisten ja kesävieraiden ohella myös naapurikylien väkeä viettämään kesäistä iltaa Vojakkalan lavalle. Aurinkoinen kesäsää suosi ja väki viihtyi mm. pihapelien parissa, keskustellen ja tanssien.

Pihapelien palkitut:

Kävynheitto:
alle kouluikäiset: Janne Jääskeläinen
alakouluikäiset: Terhi Maunula

Keilapeli:
Lapset: Jere Untinen, Nico Rantala, Tatuveikko Hirvenoja
Naiset: Aila Forsberg
Miehet: Jorma Mattila, Santeri Mäenpää, Hannes Uusitalo

Ammunta:
Nuoret: Joni Ylösmäki, Mervi Maunula, Iiro Kallela
Naiset: Tanja Uusitalo, Leena Heikkinen, Kaija Uusitalo
Miehet: Juha Mannoja, Jouko Untinen, Urpo Vienonen

Tikanheitto:
Nuoret: Jiri Untinen, Henri Uusitalo, Nico Rantala
Naiset: Sinikka Sundström, Pia Stenholm, Sari Eronen
Miehet: Markku Halivuori, Pasi Ylösmäki, Jesse Untinen

Kettingin heitto
Nuoret: Nea Pankakoski, Jenni Mäkelä
Naiset: Pia Stenholm, Kaija Uusitalo, Irma Niinimäki
Miehet: Jouko Untinen, Esa Ylösmäki, Pasi Ylösmäki

S.S.
12.6.2009
Vojakkalan juhannusmuistio

Vojakkalassa vietetään juhannusta totuttuun tapaan lavatanssien merkeissä, toivottavasti kesäisestä suvisäästä nauttien. Vojakkalan lava avaa ovensa sekä juhannusaatton että juhannuspäivän iltana klo 20 ja juhannustanssit jatkuvat aina kello kahteen saakka yöllä. Vojakkalan lavalla palvelee tanssi-iltoina kahvio, grilli sekä olutteltta.
Juhannusaatona soittamaan saapuu Antero ja tanssiorkesteri Valamo Varsinais-Suomesta. Niinpä juhannusyössä soi musiikki kahden haitarin voimin, muina soittimina poikkihuilu/saksofoni sekä rummut.
Juhannuspäivän iltana Vojakkalan lavan valtaa Tytti ja musikantit, jotka ovat tuttuja jo useamman vuoden ajalta. Vojakkalan lavalla haitari soi tällöinkin kesätunnelmaa tuoden.

Koko perheen kokkojuhla
Tanssilavalta on kävelymatka Vojakkalan kylän uimarantaan Kaartjärvelle, jossa sytytetään yhteiskokko juhannusaattoiltana 19.6. lapsiystävällisesti jo klo 22.00. Vojakkalan kokkojuhla on koko perheen tapahtuma, jossa voi nauttia keskikesän tunnelmasta haitarinsoittoa kuunnellen ja kokkoa katsellen. Kokkorannassa palvelee kylätoimikunnan järjestämä puffetti, josta saatavilla karkkeja, limsaa ja grillimakkaraa.
Kokkojuhlaan autolla saapuvia pyydetään huomioimaan, että mahdollisen pelastusliikenteen on päästävä kulkemaan esteettä Vojakkalantietä myös kokkojuhlan aikana. Tämän vuoksi pysäköinti vain tien rannan puoleiseen laitaan.

Lasten teatteriesitys sunnuntaina
Toisena juhannuspäivänä eli sunnuntaina 21.6. esiintyvät Tervalammin teatteritraktorilaiset klo 14. Tapahtumapaikkana on Tervalammin talon (os. Pääjärventie 1) pihapiiri, esiintymislavana toimii vanha traktorin peräkärryn lava rakennelmineen. Kylän lapset ja nuoret valmistelevat juhannusviikolla esitykset Eliisa Asikaisen ohjauksessa sunnuntain näytöstä varten. Etukäteen emme vielä tiedä, mitä tänä vuonna lavalla nähdään...
Esitysten jälkeen pihajuhla jatkuu yhdessäolon merkeissä, samalla on mahdollisuus tutustua Tervalammin talon perinteikkääseen tupaan.

Räyskälän kyläkauppa palvelee
Räyskälän kyläkauppa on auki myös juhannuspyhinä. Juhannusaattona palvellaan klo 9-16, juhannuspäivänä klo 12-18 ja sunnuntaina klo 10-18.
S.S.
5.5.2009
Tienvarret siivottu - suurkiitos kaikille talkoilijoille!

Jälleen on Vojakkalan tienvarret siivottu kesäkuntoon: tupakka-askeja, käärepapereita, maitopurkkeja, sipsipusseja, pakoputken jämiä, renkaiden risoja jäänteitä ym. kertyi jälleen kymmeniä jätesäkkejä. Suurkiitos kaikille tienvarsissa uurastaneille! Oli upeaa huomata, että aktiivista ja ympäristöstä välittävää porukkaa löytyy kylältämme näin paljon - meitä oli talkookahvilla peräti 50 henkeä! Mutta joukolla homma hoituu mukavsti, eikä urakka käy kenellekään ylivoimaiseksi.
Osallistujien kesken arvotun lounaslahjakortin voitti Valtteri Mäenpää.
S.S.
28.4.2009
Vojakkalan lavan kesäesintyjät esittelyssä

Kesä lähestyy ja sen mukana Vojakkalan lavan tanssi-illat. Viime vuotiseen tapaan yleisiä tansseja on kymmenet 6.6. alkaen, kauden päättäjäisiä tanssitaan 8.8. Kesä tuo Vojakkalan lavalle kuusi uutta orkesteria ja vanhoja tuttuja orkestereita nähdään neljä kappaletta.

6.6. Avajaisissa tuttuun tapaan kuninkaallinen. Tänä vuonna kuningatar vuodelta 1993 Merja Raski ja orkesterina ammatikseen tanssipaikkoja kiertävä Tosimiehet-orkesteri Keski-Suomesta.

19.6. Juhannusaaton orkesteri on Varsinais-Suomesta, Antero ja Valamo. Juhannusyössä soi musiikki kahden hanurin voimin. Muina soittimina orkesterissa on poikkihuilu/saksofoni, rummut ja perkussiot. Orkesterin uusitut kotisivut näyteäänitteineen avautuvat nettiin huhtikuun aikana.

20.6. Juhannuspäivän orkesteri ei esittelyjä kaipaa: Tytti ja Musikantit on tuttu jo useamman vuoden ajalta. Vojakkalan lavalla haitari soi tällöinkin kesätunnelmaa tuoden.

27.6. Lopen oma poika Tapio Rannanmaa orkestereineen laulusolistina viime kesänä ensi esiintymisen Vojakkalassa tehnyt Taisto Saaresaho tunnelmoivat kesäkuun viimeisenä lauantaina.

4.7. Heinäkuun tanssit aloittaa viime kesänä ensiesiintymisen Vojakkalaan tehnyt, viisi pitkäsoittoa levyttänyt Kyösti Salmen Sysmästä, orkesterinaan ammattimuusikot Sinitakit.

11.7. Viime syksyn senioreitten laulukilpailun finalisti Raimo Turtiainen orkesterinaan Pojat. Orkesteri on Hausjärvi-Riihimäki seudulta. Ensi kertaa esiintyvät nyt Vojakkalan Lavalla.

18.7. Ensi kertaa Vojakkalassa esiintyvät myös monien laulukilpailujen finalisti ja 171 kappaletta levyttänyt Jorma Markos orkesterinaan La Mer Kotkasta. Jorma Markoksen vahvuudeksi sanotaan hänen ”virtamaisuuttaan” ja sen uskoo kun käy hänen kotisivullaan kuuntelemassa ääninäytettä.

25.7. Lopen Harmonikat on tutulla paikallaan heinäkuun viimeisenä lauantaina. Silloin soi kymmenen haitaria haikeasti suvi-illassa.
1.8. Elokuun hämärtyvässä illassa tanssittaa Janne Ahosen ja Markku Ignatiuksen orkesteri joka on saanut suuren suosion lähialueiden tanssiparketeilla. Orkesterissa soi kaksi haitaria, rummut ja basso taaten Vojakkalan lavalle tanssittavan musiikin.

8.8. Tanssijoiden pyynnöstä kesäkauden päättäjäisissä soitta tanssipaikkoja jo pitkään kiertänyt Odessa laulusolistinaan Pertti Niemi. Orkesteri tulee ensi vierailulle Vojakkalaan Porin seudulta.

Hauskoja ja liikunnallisia tanssi-iltoja
toivoo Vojakkalan Valpas
19.3.2009
Tanssilavan "kesätyöpaikat" jaossa nyt!

Vojakkalan lavan tanssikalenteri tulevalle kesälle on valmistunut. Se löytyy mm. tältä sivustolta Vojakkalan lavan kohdalta. Ohjelmassa on kymmenet tanssit, eli lavalla tanssitaan lähes joka lauantai elokuun puoliväliin saakka. Vojakkalan lavan tanssikausi avataan 6.6. jälleen nimekkäästi: tangokuningatar Merja Raski & Tosimiehet vastaa illan tanssimusiikista.

Jotta homma pyörisi, tarvitaan lavalle innokasta talkooväkeä pyörittämään systeemiä. Jokaisena tanssi-iltana lavalla on kymmenkunta ihmistä töissä: lipunmyyjiä, järjestysmiehiä (myös kortittomia voi olla joukossa), kahviomyyjiä sekä makkara- ja olutteltan hoitajia.
Katsopa kalenteriasi ja mieti - jos pääsisit yhtenäkin tanssi-iltana töihin, ilmoittaudu mukaan - kun on paljon tekijöitä, ei kenenkään tarvitse joka viikonloppu olla kiinni tanssilavan pyörittämisessä!
Lavalle” kesätöihin” haluavia pyydetään tulemaan su 5.4. klo 17 kauppakiinteistössä pidettävään työnjakopalaveriin. Jos et tuolloin kuitenkaan paikalle pääse, voit ilmoittaa mitä haluaisit tehdä ja koska olet käytettävissä esim. Seija Untiselle 0440 385 359, Merja Tiilikalle 050 552 7096 tai Merja Zettermanille 040 762 4488.

Tule sinäkin nauttimaan kesäisestä lavatanssitunnelmasta ”tiskin takaa”!
S.S.
27.2.2009
Ystävänpäivärunot vetivät nettiliikennettä

Viime vuonna sivustolle lisätyt koululaisten ystävänpäivärunot aiheuttivat tänä vuonna melkoisen piikin kylän sivustolle tulevaan liikenteeseen. Normaalisti sivustolla on keskimäärin noin 10 käyntiä päivässä. Ystävänpäivän lähestyminen lisäsi liikenteen monikymmenkertaiseksi; viikkoa ennen alkoi käyntikäyrä selvästi nousta siten, että 13. päivä käyntejä pelkästään ystävänpäivärunosivulla oli 286 kpl ja ystävänpäivänä myöhäisheränneitä runonetsijöitä oli 540 kpl. Kuukauden aikana runosivulla oli noin 2100 käyntiä!

Kävijät ovat tulleet sisään suoraan hakukoneen ystävänpäivärunohaulla, esimerkiksi Googlessa sivu löytyi heti toisen sivun ensimmäisenä linkkinä (Ilman ystävää on olo kuin pyttipannulla ilman ketsuppia...). Huono puoli asiassa on se, että mikä laulaen tulee, se viheltäen menee, eli runojenetsijät eivät ole vaivautuneet tutkimaan kylän sivustoa sen enempää, mutta lukivat runoja kuitenkin keskimäärin yli kolme minuuttia.

Oheisessa käppyrässä näkyy liikenteen kasvu ja romahdus ystävänpäivän ympärillä. Kuvaa klikkaamalla sen näkee vähän paremmin.
ystavanpaivakayntikappyra.jpg
M.H.

6.2.2009
Koulubussi onnettomuudessa, diskoiltaa siirretty viikolla

Vojakkalan koululaisia kotiin kuljettaneen bussin perään törmäsi täysperävaunullinen rekka kantatie 54:llä lähellä Vojakkalan risteystä puolenpäivän jälkeen. Bussi oli lähtenyt hetkeä aiemmin koululta Riihimäen suuntaan ja oli kääntymässä vasemmalle Perhontielle jättääkseen kyydistä ensimmäiset lapset, kun törmäys tapahtui.
Onnea onnettumuudessa oli rutkasti mukana, sillä suuremmilta henkilövahingoilta vältyttiin. Kaikki kymmenkunta lasta ja kuljettaja vietiin kuitenkin terveyskeskukseen tarkistettavaksi ja yksi lapsista vietiin edelleen tarkkailtavaksi Hämeenlinnan keskussairaalaan.

Koulun vanhempaintoimikunta päätti tapahtuman vuoksi siirtää illaksi ilmoitettua helmidiskoa viikolla eteenpäin. Alakouluikäisten disko pidetään siis Vojakkalan koululla perjantaina 13.2. klo 18-21. Samana iltana hiihdetään myös kuutamohiihto Selkäsaareen, yhteislähtö kaupalta n. klo 20.

S.S.29.1.2009
Hyötyjätepiste Vojakkalantien varteen, puhelinkeskuksen viereen

Vojakkalan sekajätemolokkien sulkemisen yhteydessä nostettiin 54-tien varresta hyötyjätesäiliöt ja ne on siirretty Vojakkalantien varteen, Soneran puhelinkeskustontille odottamaan maahan kaivamista. Kiertokapula hoitaa asennuksen, kunhan Soneran miehet ehtivät näyttämään kaapeleiden paikat. Kunnassa jätehuollosta vastaava Timo Rahikainen arveli, että säiliöt saadaan maahan kuukauden sisään.

Puhelinkeskuksen viereen (koulutontin kulmassa, Vojakkalantien toiselle puolen) tulee siis säiliöt kierrätettävälle kotitalousmetallille, lasille ja paperille (huom.! Koulun paperinkeräysvarasto on silti myös käytössä!! - tämän tyhjennyksestä rahat vanhempaintoimikunnan kautta koulun käyttöön).
Muut lähimmät hyötyjätepisteet ovat Topenon koululla ja Räyskälässä Pyhälammintien risteyksessä. Räyskälässä on neuvottelut käynnissä pisteen siirtämiseksi kaupalle.
S.S.
26.1.2009
Radio Häme vierailee Vojakkalassa keskiviikkona

Saamamme etukäteistiedon mukaan Radio Hämeen toimittaja jalkautuu tulevana keskiviikkona Vojakkalaan haastattelemaan paikallisia ihmisiä. Aloittavat nimittäin Radio Hämeessä uuden ohjelmasarjan, jossa vieraillaan kanta-hämäläisissä kylissä tutkailemassa, mitä kylillä näin talvisaikaan tapahtuu - ja Vojakkalalla on kunnia olla ensimmäinen vierailukohde!
Ja meillähän tapahtuu - vilkaiskaapa vaikka tapahtumakalenteria! Ja taitaapa Valppaan miehiä ja naisia työllistää tällä hetkellä myös tulevan tanssikesän valmistelu, mistä sitten vasta kesän korvalla pääsemme kaikki konkreettisesti osallisiksi.

Ilmeisesti haastattelupätkiä on tiedossa heti aamulähetyksestä lähtien. Ollaan kuulolla!

*********
Juttu Vojakkalavierailusta löytyy Radio Hämeen nettisivuilta, osoitteesta

S.S.
14.1.2009
Vojakkalan kyläkokous sunnuntaina 1.2. klo 13 alkaen kyläkoululla

Jälleen on aika suunnitella alkaneen vuoden kylätoimintaa ja tehdä katsaus myös menneeseen - on Vojakkalan kyläkokouksen aika. Tule mukaan keskustelemaan ajankohtaisasioista, toivotaan, että myös kylän uudet valtuutetut pääsevät paikalle. Myös henkilövalintoja on tiedossa, sillä erovuoroisten kylätoimikuntalaisten tilalle valitaan uudet jäsenet.

Oheisista linkeistä ladattavissa kokoukseen liittyen
- Kyläkokouksen esityslista
- Toimintakertomusluonnos 2008
- Toimintasuunnitelmaluonnos vuodelle 2009

Pidetään kylä elävänä, tule mukaan!

Tarjolla pullakahvit.
S.S.