Vojakkalan uutisia 2008


3.12.2008
Pikkukouluja ei lakkauteta

Kunnanhallitus on maanantaina 1.12. kokouksessaan päättänyt yksimielisesti, että kaksiopettajaisia kouluja ei lakkauteta eikä yhdistetä tulevana syksynä. Kunnanjohtaja Voitto Saraneva jätti päätökseen eriävän mielipiteensä, johon myös kunnan johtoryhmä yhtyi.

Kunnanjohtajalle lohdutuksena todettakoon, että kylällä ollaan tällä hetkellä todella tyytyväisiä lastemme oppimisympäristöön ja palvelutasoon - tämä riittää meille! Mikä ehkä tiloissa ja laitteissa hävitään, se yhteishengessä ja yrittämisen meiningissä voitetaan. Yhdysluokkaopetuksessa opettajien ammattitaito on kovalla koetuksella, mutta osaavien opettajien johdolla homma toimii ja oppimäärät tulevat suoritetuiksi. Ilolla olemme saaneet seurata, miten lapsemme kasvavat lukeviksi, kirjoitustaitoisiksi ja käsistään taitaviksi.

Elinvoimaiset kylät toimivine kyläkouluineen voisivat olla Lopen kunnan valttikortti, varsinkin kun naapurikunnatkin omistaan luopuvat. En usko tehdyn päätöksen ainakaan vähentävän kunnan vetovoimaisuutta, ellei tästä koulukeskustelusta tehdä jokavuotista.
S.S.20.11.2008
Lopen kunta tiedottaa:

Tiedotus ja kuulemistilaisuus: Kuntalaisille avoin Pilpalan, Topenon ja Vojakkalan koulujen mahdolliseen lakkauttamiseen liittyvä tiedotus- ja kuulemistilaisuus pidetään Vojakkalan koululla keskiviikkona 26.11.2008 klo 18-20.
S.S.13.11.2008
Myös nuorisovaltuustoon edustus

Lopen kunnan uuteen nuorisovaltuustoon saatiin myös edustus Vojakkalasta, kun Essi Tuomenoja tuli valituksi. Upea juttu, onnea Essille!
S.S.
7.11.2008
Vojakkalan koulu ja Urheiluilmailuopisto yhteistyöhön

Räyskälän lentokeskusta pääpaikkanaan pitävä Suomen Urheiluilmailuopisto on ottanut Vojakkalan koulun kummikoulukseen. Tavoitteena on pitää kerran lukukaudessa ilmailuun liittyvä koulutuspäivä, kertoo Urheiluilmailuopiston rehtori Sakari Kuosmanen. Ensimmäinen koulutuspäivä pidettiin marraskuun alussa.

Lennokeilla alkuun
Keskiviikkona koululaiset oli jaettu luokka-asteittain pienryhmiin ja jokainen ryhmä vuorollaan pääsi Sakari Kuosmasen tunnille. Kaikki saivat lyhyen teoriaosuuden jälkeen kokeiltavakseen lennokin. Lennättämistä harjoiteltiin ensin salissa ja sitten ulkona kokeiltiin pitempiä kaaria, silmukoita ja tarkkuuslentoa. Tosin hyvät neuvot oikeasta lennokin lähettämistavasta unohtuivat helposti, kun kukin pääsi itse käsiksi ja kokeilemaan. Mutta lasten into ja ihastus koneiden kaarrellessa kauniisti oli selvästi havaittavissa.
Mukavan lennokkipäivän jälkeen lapset jäivät innolla odottamaan jatkoa, sillä Sakari lupasi tuoda kevätkauden vierailullaan mukanaan purjelentosimulaattorin.

S.S.
26.10.2008
Valtuustoon kaksi edustajaa Vojakkalasta

Lopen kunnanvaltuustoon saadaan jälleen tauon jälkeen edustus myös Vojakkalasta, ja tällä kertaa peräti kahden edustajan voimin! Marko Saikkonen (SDP) ja Pasi Tarkkala (Kok.) tulivat valituiksi. Yhteistyökykyisiä kylän puolestapuhujia tarvitaan, onnea ja menestystä uusille valtuutetuille!

S.S.
14.10.2008
Vojakkalan Viesti esittelee paikalliset kunnallisvaaliehdokkaat

Tänään ilmestynyt Vojakkalan Viesti on "Vaali-Viesti": sisäsivuilla ovat esittelyssä kolme vojakkalalaista kunnallisvaaliehdokasta. Heille kaikille esitettiin samat täkäläisiä asioita koskevat kysymykset. Viestistä onkin luettavissa mm. kunkin ehdokkaan kanta niin kyläkoulukysymykseen, Räyskälän kehitykseen, paikallisiin liikenneasioihin kuin vanhusten asumiseenkin.
Tänä vuonna kylältä löytyy ehdokkaita kolmesta puolueesta. Jokainen tekee valintansa omien periaatteidensa mukaan, tarjolla on etsivälle infoa myös muista ehdokkaista ja puolueista. Ollaan aktiivisia ja äänestetään!

Vojakkalan Viesti jaetaan tiistain ja keskiviikon aikana vakiasukkaiden laatikoihin. Tästä pääset lukemaan Viestin sähköisen version. Huomaathan, että aiemmin ilmestyneet numerotkin löytyvät tarvitessasi Vojakkala-sivustolta kohdasta Vojakkalan Viesti. Jos et paperiversiota lehdestä saanut vaikka katsot sellaiseen olevasi oikeutettu, otathan yhteyttä, niin tarkistellaan missä vika.

S.S.
3.10.2008
Vetoomus kyläkoulun säilyttämisen puolesta luovutettiin

Kylätoimikunnan pj. Marko Saikkonen ja vpj Liisa Tarkkala kävivät torstaina luovuttamasa kunnanjohtaja Voitto Saranevalle kyläläisten yhteisen vetoomuksen kyläkoulun säilyttämisen puolesta (teksti alla). Kyläkoulu ja sen olemassaolo koetaan jopa kylän elinehdoksi - koulu on kylän sydän!


Vetoomus Vojakkalan kyläkoulun puolesta
Vojakkalan kyläkoulu on vireän Vojakkalan kylän sydän.  Se on ollut ja on edelleen kaikenikäisten yhteinen kokoontumispaikka. Koulu toimii kylätapahtumien järjestämispaikkana ja sen suojisssa kokoontuvat talvisin kylällä toimivat harrastepiirit.

Vojakkalan koulun oppilasmäärä on kehittynyt positiivisesti ja koulussa on riittävä oppilasmäärä. Pientä väkeä on kylillä kasvamassa lupaavasti jatkoakin ajatellen. Oma lähikoulu tulee lapsille tutuksi usein jo päivähoitoiässä – toimiihan koulun yhteydessä kovassa käytössä oleva ryhmäperhepäivähoito ja myös seurakunnan päiväkerho käyttää koulun tiloja kokoontumisissaan. Tutut ihmiset ja tuttu ympäristö on lapsen näkökulmasta paras vaihtoehto aloittaa koulutaival. Kyläkoulu on inhimillisen kokoinen yksikkö myös niille lapsille, joilla on ollut onni viettää varhaisvuotensa kotihoidossa.

Läntiselle Lopelle on saatu viime vuosina lupaavasti uutta elämää ja nuoria perheitä. Kunnan äärilaidalla eletään uutta nousukautta, kylät eivät suinkaan ole autioitumassa. Myös kuntarajat ylittävän yhteistyön mahdollisuudet koulurintamalla olisi syytä tutkia ja punnita lähikuntien lakkauttaessa kyläkoulujaan.
Kyläkoulu on niitä tärkeitä peruspalveluita, jotka osaltaan antavat perheille uskoa tulevaan. Kunnan miettiessä säästöratkaisuja, tulisi ottaa huomioon myös inhimmilliset näkökulmat – kaikkea ei voi mitata rahassa!
Me Vojakkalan kyläläiset haluamme säilyttää koulumme

S.S.
22.9.2008
Sivistyslautakunta esittää Vojakkalan koulun yhdistämistä Topenon kouluun

Sivistyslautakunta päätti kokouksessaan 16.9.2008 talousarvioesityksessään vuodelle 2009 esittää Vojakkalan koulun yhdistämistä Topenon kouluun ensi syksystä alkaen. Alun perin päätösehdotuksessa esitettiin kaikkien 2-opettajaisten koulujen lakkauttamista.

Sivistyslautakunnan pöytäkirjasta 16.9.2008

Päätös:
Sivistyslautakunta päätti yksimielisesti esittelijän ehdotuksesta poiketen hyväksyä alaistensa tulosalueiden (koulutoimi, esiopetus, perusopetus, lukio, musiikkiopisto, Lopen opisto, kirjasto, koululaisten iltapäivätoiminta) vuoden 2009 talousarvioesitykset ja toiminnalliset tavoitteet seuraavin talouden tervehdyttämistoimin:

alakoulujen tuntijaon saattamisen minimitasolle / alarajalle taloussuunnitelmavuodelle 2010 (säästö 44.000,-)

Vojakkalan koulun toiminnan yhdistämisen Topenon kouluun 1.8.2009 alkaen (säästö 50.000,- + kiinteistökulut Vojakkalan koululta 24.000,-)

koulunkäyntiavustajien määrän vähentämisen yhdellä 1.8.2009 alkaen (säästö 22.100,- / vuosi)

talousarvioesitys ei sisällä määrärahavarausta investointeihin eikä uusia leasing-sopimuksia.

Kuten tuossa sanotaan, päätös poikkeaa esityksestä, joka oli seuraavanlainen:

Päätösehdotus:
Sivistyslautakunta
Hyväksyy alaistensa tulosalueiden (koulutoimi, esiopetus, perusopetus, lukio, musiikkiopisto, Lopen opisto, kirjasto, koululaisten iltapäivätoiminta) vuoden 2009 talousarvioesitykset ja toiminnalliset tavoitteet seuraavin talouden tervehdyttämistoimin:

- 2-opettajaisten koulujen lakkauttaminen 1.8.2009 alk. 93 200 (23300*4).
- Perusopetuksen ryhmäkokopäätöksen purkaminen 1.8.2009 alkaen. Perusopetuksen ryhmäkoot päätetään lukuvuosittain työsuunnitelman yhteydessä.

Hyväksyy taloussuunnitelmavuodelle 2010 toteutettavaksi peruskoulujen tuntijaon muutoksen valtioneuvoston päätöksen (1435/2001) edellyttämälle alarajalle.)

Lautakunta valtuuttaa vs. sivistystoimenjohtajan tekemään päätetyt vähennykset kunnanhallitukselle esitettävään vuoden 2009 talousarvioehdotukseen ja vuosien 2010 – 2011 taloussuunnitelmaehdotukseen
M.H.

29.7.2008
Elmofest - nuoriskonsertti 30.8.

Lopen kylätoiminta on vilkasta ja voimissaan: Joentaan kylän nimissä kyläyhdistykset hakivat yhdessä EU-rahaa nuorikonsertin järjestämiseen - rahaa saatiin, ja ensimmäinen ElmoFest -nuorisokonsertti toteutuu Elmolassa jo 30.8. lauantaina klo 15-21.

Tapahtumassa esiintyy loppilaisia tai täältä lähtöisin olevia rock- tai rap-bändejä, kaikkiaan 5 eri kokoonpanoa. Näistä tarkemmin festareiden esittelyssä Lopen nuopparin sivuilla. Oheisohjelmana alueella on myös kaikenlaista harrastustoiminnan esittelyä, tanssiesityksiä ym.
Tapahtumaan ja sieltä pois on bussikuljetus. Ennakkotietojan mukaan kyyti kulkee myös Vojakkalasta - infoan tästä tarkemmin, kunhan aikataulut selviävät. Sisäänpääsy kyyteineen maksaa vain 5 euroa! Ikärajaa ei ole, mukaan voi lähteä koko perheellä.

Lopen kylä ovat mukana järjestelyissä, ja tapahtumaan tarvitaan runsaasti niin järjestysmiehiä kuin puffetti- ym. myyjiä. Tapahtumaan odotetaan yli 500 kävijää ja tarjolla on iltapäivän aikana pyttipannua, virvokkeita ym. eli monenmoista tekemistä riittää. Jos sinua kiinnostaa tulla mukaan järjestelyihin, ota yhteyttä allekirjoittaneeseen (yhteystiedot sivun alalaidassa).

S.S.
18.6.2008
Vojakkalan juhannusmuistio

Vojakkalassa vietetään juhannusta jo tutuksi tulleeseen malliin. Tervetuloa mukaan!

Vojakkalan lavalla tanssitaan sekä juhannusaattona että juhannuspäivänä klo 20 alkaen. Aattona musiikista vastaa Taisto Saaresaho & Tapio Rannanmaan yhtye, juhannuspäivänä Tytti & Musikantit. Lavalla palvelee tanssi-iltoina grilli, puffetti ja myös olutteltta on toiminnassa. Juhannustannit kestävät klo 02.00 saakka.

Kylän yhteinen juhannuskokko sytytetään Kaartjärven uimarannassa klo 22.00. Rannassa palvelee kokkojuhlan aikaan pienimuotoinen puffetti/grilli. Ja myös Mäkelän Timo haitareineen on paikalla.
Autolla paikalle saapuvia pyydetään pysäköimään vain rannan puolelle tietä, jotta läpikulkuliikenne Vojakkalan tiellä toimisi myös kokon aikana. Jos tulee myös tanssimaan, varteenotettava vaihtoehto on jättää autonsa tanssilavan parkkialueelle ja kävellä siitä.

Tervalammin talon pihapiirissä (os. Pääjärventie 1) vietetään pienimuotoista pihajuhlaa toisena juhannuspäivänä lasten kesäteatteriesityksen merkeissä. Lapset valmistelevat Eliisa Asikaisen ohjauksessa tuttuun tapaan oman esityksensä ja näytös Tervalammin teatteritraktorin lavalla alkaa sunnuntaina 22.6. klo 14. Oheisohjelmana pihapiirissä on nähtävillä eläimiä ja myös Tervalammin talon vanhaan tupaan pääsee poikkeamaan. Ja kesäisten pihajuhlien tapaan kahvia saadaan juoda haitarimusiikin säestämänä!

Kylän kauppa ei ole nyt toiminnassa, mutta Räyskälän kyläkauppa palvelee myös juhannuksena: aattona klo 9-15, lauantaina klo 11-17 ja sunnuntaina klo 10-18.

S.S.
18.6.2008
Vojakkalan Viestin kesänumero jakelussa

Vojakkalan Viestin kesänumero valmistui ja jaetaan kylän kaikkiin laatikoihin ennen juhannusta. Tämä kesänumero on perinteisesti ns. mökkiläisjakelu, eli painosmäärä on lähes tuplaten suurempi kuin talvijakelussa vakiasukkaille.
Kesän tapahtumaesittelyjen lisäksi tässä numerossa on mukana myös kylän puhelinluettelo (joka on tosin poistettu netissä esillä olevasta versiosta).
S.S.
8.5.2008
Tienvarret siivottu!

Kesä tuli tänä vuonna aikaisin, ja tienpenkatkin alkavat olla jo kasvussa. Mutta ei kesän tulo vielä tienvarsien siivousta haitannut - Vojakkalassa talkoiltiin tienvarsien roskia siivoten tiistai-iltana 6.5.  Ja mukavasti olikin väki lähtenyt liikkeelle, sillä kenenkään ei tarvinnut urakoida mahdottomia ja silti saatiin paljon aikaiseksi: siivotuksi tulivat niin kyläteiden varret Tammelan rajalle kuin kantatie 54:n laidat aina Rannin risteyksestä Rengon rajalle asti.
Talkooväelle tarjottiin illalla maukkaat sämpyläkahvit koululla. Siivoustalkoisiin osallistuneiden kesken arvotun lounaslahjakortin kahdelle hengelle Räyskälän lentokentän ravintolaan voitti Rauni Eronen. Onnea voittajalle - lahjakortti toimitetaan perille myöhemmin.
Ja suurkiitos kaikille talkoisiin osallistuneille!!!
S.S.
10.4.2008
Vojakkalan tiistaimaalareiden työt esillä Fallesmannissa

Jälleen on se aika vuodesta, jolloin pääsee kurkistamaan, mitä kaikkea onkaan uurastettu syksyn ja talven aikana Lopen Opiston kursseilla. Lopen Opiston kuvataideryhmien yhteisnäyttely on esillä Pääkirjaston Fallesmanni-salissa huhtikuun ajan kirjaston aukioloaikoina, näyttelyn avajaisia vietettiin viime torstai-iltana.

Näyttäviä ja erilaisia töitä
Lopen Opistolla on kaksi kuvataideryhmää: Launosten maalausryhmä on kokoontunut opettajanaan kuvataiteilija Pilvi Ojala ja Vojakkalan tiistaimaalareita on ohjannut kuvataiteilija Riitta Förström.
Näyttelyn avajaisissa päästiin heti aluksi konkreettisesti näkemään kootun valokuvaesityksen puitteissa, miten töitä on talven mittaan tehty. Näyttelyyn onkin koottu kattava otos aikaansaannoksista, parhaita töitä kultakin.  Esille on tuotu kaikkiaan 67 työtä, yhteensä pariltakymmeneltä eri tekijältä. Tämän näyttelyn erikoisuuksina voinee mainita muutaman laatikkoteoksen esinesommitelmineen. Huomionarvoista on, että myös nuorten kädenjälki näkyy - maalaus ja taiteen tekeminen ei ole vain varttuneemman väen harrastus.
Näyttelyn avajaisten yhteydessä luovutettiin kiitoskukkaset ryhmien ohjaajille. Samalla kiitettiin Riittä Förströmiä pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta työstä Vojakkalan maalausryhmän ohjaajana - hän luovuttaa ryhmän vetovastuun nyt Pilvi Ojalalle, yhdentoista vuoden jälkeen, jatkaen uraansa vapaana taiteiljana.

S.S.14.3.2008
Kuutamohiihto jää haaveeksi

Loska lotisee ja linnut visertävät, kevättä on ilmassa, ajoittaisesta lumisateesta huolimatta. Talvi on mennyt talvea odotellessa, ja niinpä on pakko jättää jo odotetuksi perinteeksi muodostunut kuutamohiihtokin kokonaan väliin tältä kaudelta, valitettavasti.

Talviriehaa vietettiin kuitenkin vielä melko valkeissa merkeissä 2.3. Tosin hiihtämiseen ei ollut riittävästi kyläkeskuksessa lunta, eikä oikein mäenlaskuunkaan. Lapset kuitenkin saivat kyytiä mönkkärin vetämässä pulkassa ja hernesoppa-ruokailun ja laskiaispullien jälkeen kisailtiin erikokoisten renkaiden pyörityksessä ja nuorten kokoaman taitoradan suorittamisessa.

S.S.
15.2.2008
Kylän www-sivusto uudistui

Loppusyksystä 2005 avattu Vojakkalan www-sivusto avattiin uudistettuna 13.2.2008. Alunperin ajatuksena oli, että myös Tornion Vojakkala voisi laittaa sivustonsa samana tunnuksen alle, mutta koska sieltä ei ole kiinnostusta asiaan osoitettu, tehtiin sivustomuutos nyt niin, että osoitteella www.vojakkala.fi tullaan suoraan Lopen Vojakkalan omille kyläsivuille.
Samassa yhteydessä sivuston ilmettä myös hieman kohennettiin. Edelleen kuitenkin omina kohtinaan löytyvät tutut ja eniten sivustolta haetut tapahtumakalenteri, uutiset ja yhteystiedot sekä Vojakkalan Lavan tiedot. Myös Vojakkalan koululaisten kirjoituksille ja töille perustettiin oma alueensa, josta voi käydä katselemassa koululaisten kuulumisia.

Mielellään otamme vastaan kommentteja ja korjausehdotuksia ja tekstinikkareilta myös valmiita tekstiehdotuksia - ylläpidon yhteystiedot löytyvät sivuston alalaidasta.
Tehdään yhdessä sellainen sivusto, joka palvelee niin kyläläisiä, mökkiläisiä kuin satunnaisia sivuilla poikkeajiakin!
S.S.
12.2.2008
Vojakkalan Valpas 60 vuotta

Vojakkalassa kahviteltiin sunnuntaina 60-vuotiasta Vojakkalan Valpasta juhlien. Juhlia vietettiin tällä kertaa pienimuotoisesti, kutsuen kyläläisiä ja yhteistyökumppaneita juhlakahveille kyläkaupalle.
Ilman suurempia seremonioita nautittiin juhlapöydän antimista, tuttujen kanssa seurustellen ja yhdessä viihtyen. Kimitaattori Joni Lähteen myötä paikalla kuultiin myös niin Tarja Halosen, Martti Ahtisaaren, Ilkka Juotteen ja monen muun julkisuuden henkilön tervehdykset ja kuulumiset. Kymmenen vuotta sitten vietettyjen seuran 50-vuotisjuhlien videolta tuttuja ihmisiä oli nähtävänä "nuorempina painoksina".

Urheiluharrastuksesta alkuun
Voimistelu- ja urheiluseura Vojakkalan Valpas ry perustettiin helmikuussa 1948 TUL:n alaiseksi urheiluseuraksi. Seuraan liittyi perustamistilaisuudessa 25 jäsentä ja se päätti aloittaa heti eri alojen harjoitukset sekä järjestää hiihtokilpailut ja juhlailtamat, johon työväenyhdistys tarjosi Työväentalon tilat. Seuran ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Eino Eerola.
Seppo Brask muisteli 60-vuotiskahveilla, kuinka lentopallonpeluuharrastus kylällä oli voimissaan 1950-luvulla - peleihin oli tunkua niin, että kaikki eivät kentälle meinanneet mahtua. Samoin koululla pelattiin pöytätennistä ja koronaa.
Melko pian seuran toimintaan tuli mukaan myös tanssilavatoiminta: Vojakkalan lava aloitti toimintansa kesällä 1957.

Aktiiviseksi kylätoimijaksi
Vojakkalan Valppaan näkyvintä toimintaa on nykyisellään Vojakkalan lavan ylläpito ja tanssien järjestäminen kesäkaudella. Toimintaa ylläpidetään talkoovoimin. Valpas omistaa myös kyläkeskuksen kauppakiinteistön. Kaupan tilat ovat parhaillaan remontissa ja tilojen kohtalo on vielä avoin. Seura on hankkinut kyläkeskuksesta myös tontin tarkoituksena rakennuttaa tulevaisuudessa alueelle mahdollisesti rivitalo mm. vanhusten tarpeisiin.
Vojakkalan Valpas on kylän aktiivisia toimijoita. Yhteistyössä kylätoimikunnan kanssa kylää on pidetty elävänä talkoillen vuosikymmenten aikana milloin postille tiloja, omakotitaloa lapsiperheelle tai rahoittaen ja koordinoiden kylähistoriikkia tai vaikkapa palkaten hoitaja ryhmikseen, kun kunta ei tätä tarpeelliseksi nähnyt.

Myös tulevana kesänä Vojakkalan lavalla tanssitaan. Kunhan orkesterit saadaan varmistettua, päivitetään kesän tanssitiedot myös kylän www-sivustolle, jonka ylläpidosta seura osaltaan vastaa. Seuran puheenjohtajana toimii kuluvana vuonna Eero Leponiemi - vetovastuu siirtyi hänelle yli kolmekymmentä vuotta puheenjohtajana toimineelta Urpo Vienoselta.
S.S.
9.2.2008
Kylätoimikunta järjestäytyi, talvirieha valmisteilla

Vojakkalan kylätoimikunta järjestäytyi perjantai-illan kokouksessaan. Suuria muutoksia ei tapahtunut: Liisa Tarkkala jatkaa varapuheenjohtajana, Sisko Savolainen sihteerinä ja Erkki Viira pääemäntänä. Rahastonhoitajaksi valittiin Tanja Uusitalo ja Teemu Lukana ottaa vastuulleen nuorisoasioiden hoidon. Yhteystiedot on päivitetty asianomaiseen kohtaan sivustolla.

Sunnuntaina 2.3. päätettiin viettää talvista riehaa Vojakkalan koululla klo 12 lähtien. Jos vain sää sallii, ohjelmassa on hiihtokilpailut lapsille, mönkkäri-pulkka -ajelua ja mäenlaskua. Renkaan pyörityskisaa kokeillaan perhekilpailuna. Sisällä tarjolla on keittolounas kera leipien ja myös laskiaispullia kahvin kera on tarjolla. Rusettikilpailu ja arpajaiset kuuluvat myös päivän ohjelmaan.
Kuutamohiihtoa ei ainakaan helmikuun lopulla järjestetä. Jos sää kääntyy talviseksi, voi olla, että pitkän perjantain kuutamolla hiihtoa yritetään, mutta tästä tiedotetaan myöhemmin.

S.S.
30.1.2008
Kyläkokouksen antia:
– Nuoret mukaan kylätoimintaan

Vojakkalassa kokoonnuttiin sunnuntaina totuttuun tapaan tammikuiseen kyläkokoukseen keskustelemaan ajankohtaisista kyläasioista. Tammikuun kokous on samalla myös kylätoimikunnan vuosikokous ja niin nytkin hyväksyttiin edellisen vuoden toimintakertomus sekä tilit ja myönnettiin tili- ja vastuuvapaus edellisen vuoden toimijoille. Kuluvan vuoden toimintasuunnitelma oli myös esillä, ja muutama uusi kylätoimikuntalainen valittiin erovuoroisten tilalle.
Tilaisuus kuitenkin avattiin vauvaonnittelujen merkeissä: kyläkokouksessa on perinteisesti yhdessä onnitteltu edellisenä vuonna kylään syntyneitä pienokaisia. Tänä vuonna onniteltavana olivat Tiina ja Marko Saikkonen pienen Sini-tyttärensä kanssa.

Uutta toimintaa
Kuluvan vuoden toimintasuunnitelma pitää sisällään tutut kylätapahtumat mutta myös jotain uutta. Kevättalvella järjestetään talvinen koko perheen ulkoilutapahtuma, todennäköisesti maaliskuun alussa. Tämä korvaa perinteisen laskiaisriehan, ja myös kuutamohiihto jäänee tämän vuoden ohjelmasta pois erilaisten yhteensattumien vuoksi. Kesällä kuitenkin kokko rakennellaan ja poltetaan, samoin kesäjuhlat ja syyslounas lienevät totutusti.
Tienvarsien siivoustalkoot ja uimarannasta huolehtiminen ja mahdollisesti jopa alueen kehittäminen ovat edelleen ohjelmassa. Keskusteltavana oli myös laiturien uusiminen Kalattomille ja kylätoimikunnalle annettiin lupa jatkaa asian selvittelyä ja ryhtyä sitten mahdollisesti toimeen jo tulevana kesänä.
Kylätalkooperinnettä haluttaisiin jälleen elvyttää myös muuten. Niinpä nyt tarjotaan mahdollisuutta, että kuka tahansa kyläläinen voisi anoa talkooapua kylätoimikunnalta. Kyseeseen tulisivat lyhytaikaiset, pienimuotoiset projektit, kuten esimerkiksi rakennuksen ulkomaalaus, polttopuusavotta tms. Työn teettäjä hankkisi itse työvälineet ja tarvikkeet, ja tarjoaisi talkooväelle päivän aikana ruuan, kahvin tms. Talkootarpeensa voi ilmoitaa kylätoimikunnan puheenjohtaja Marko Saikkoselle toukokuun loppuun mennessä. Kylätoimikunta päättää keskustelujen jälkeen, mihin hommaan työväkeä tarjotaan.
Myös aikuisten jumppa aloitetaan koululla maaliskuun alusta - Tarja Mannoja on lupautunut vetäjäksi. Kokoontumisajaksi on kaavailtu sunnuntai-iltapäiviä, mutta tämä selviää myöhemmin.

Toimintaohje ajantasaistettiin
Vojakkalan kylätoimikunta on perustettu ensimmäisten joukossa vuonna 1980. Tuolloin toimintaa varten laadittu ohjesääntö on ollut lähes muuttumattomana näihin päiviin, vain jäsenten toimikausi lyhennettiin kolmesta vuodesta kaksivuotiskausiksi vuonna 1998.
Kylätoimikuntaan on kuulunut perinteisesti kymmenen jäsentä, ja nämä eri kulmakunnilta tietyissä suhteissa. Nyt tuosta vuosittain keskusteluttaneesta kulmakuntaohjeesta luovuttiin todeten, että yhtä kylää ollaan ja aktiiviset ja toimivat jäsenet ovat tavoite. Kylätoimikunnan jäsenmäärä tiputettiin kahdeksaan, todeten kuitenkin että myös varajäsenet yritetään saada aktiivisemmin mukaan toimintaan. Toimintaohjeeseen lisättiin kohta kylätoimikunnan varojen käytöstä. Tiedotus- ym. rutiinitoimien lisäksi voidaan rahoja käyttää yhteisiin hankkeisiin tai hankintoihin, retkiin ym. kylätoimikunnan päätöksin. Kyläkokous voi esittää toiveita suurempien hankkeiden osalta.

Henkilövalintoja
Kylätoimikunnasta jäivät erovuoroisina pois kahden kauden jälkeen Leila Turkia ja Leena Heikkinen: heille suurkiitos uurastuksesta yhteisten asioiden parissa - kumpaisenkin panos on ollut merkittävä useissa tapahtumajärjestelyissä ja Leila on pitänyt uskollisesti huolta myös rahavaroista.
Mauri Siikaluoman ilmoitettua haluavansa jättää tehtävät, valittiin hänen tilalleen uusi jäsen. Sääntömuutoksen myötähän kylätoimikunnan jäsenmäärä putosi kahdeksaan.
Ilolla voitiin todeta, että mukaan saatiin mukavasti nuorta verta ja uutta intoa, kun Teemu Lukana valittiin jäseneksi ja hänelle toimintapariksi Jesse Salo varajäsenen paikalle. Nuorilla tuntuikin olevan ajatuksissa mm. yhteisten peli-iltojen aloittaminen ja varmasti myös muuhun toimintaan saadaan uutta puhtia uusien toimijoiden myötä.

Kylätoimikunta pitää järjestäytymiskokouksensa perjantaina 8.2. klo 18 koululla. Tämän jälkeen päivitetään yhteystiedot.

S.S.21.1.2008
Kyläkokous ensi sunnuntaina, 27.1.2008 klo 13 alkaen

Vojakkalassa kokoonnutaan jälleen tammikuiseen kyläkokoukseen sunnuntaina 27.1.2008 klo 13 alkaen Vojakkalan koululle.

Kokouksen alussa onnitellaan kahvitarjoilun lomassa kylään viime vuonna syntynyttä vauvaa perheineen. Perinteiseen tapaan käydään lyhyesti läpi kylätoimikunnan toimintakertomus ja tilit edelliseltä vuodelta ja sitten päästään suunnittelemaan tulevaa, eli kuluvan vuoden toimintaa.

Vojakkalassa on paljon vuosittain toistuvia perinteisiä kylätapahtumia, mutta lisäksi ohjelmaan sopisi teatteriretkiä tms. mikä kyläläläisiä kiinnostaa.
Tulevalle kesälle on kaavailtu myös mahdollista Kalattoman laiturien uusimisprojektia -  keskustelussa millaiset laiturit halutaan ja miten homma toteutetaan.
Kyläkoulun tulevaisuudennäkymiä olisi varmasti syytä yhteisestikin miettiä ja tilaisuus on vapaa myös kaikelle muulle ajankohtaiselle kyläkeskustelulle.
Myös kylätoimikunnan toimintaohjetta voitaisiin päivittää - se on alunperin laadittu kylätoimikuntaa perustettaessa vuonna 1980, siihen tehtiin pieni muutos vuonna 1998 (jäsenet valitaan kaksi vuotiskausiksi, alunperin kolmevuotiskaudet),  mutta muuten se onkin ollut alkuperäisasussaan.

Pidetään yhdessä kylämme toimivana, tule mukaan kokoukseen!

Jos haluat tutustua ennakkoon, oheisista linkeistä lisätietoa.

Esityslista kyläkokoukseen 27.1.2008
Kylätoimikunnan toimintaohje - uusiminen

S.S.4.1.2008
Vuosi vaihtui, Vojakkalan Viesti 5/2007 ilmestyi joulun alla

Vojakkalan kylälehden viimeinen numero vuodelle 2007 ilmestyi ja jaettiin joulun alla. Sivuilta Vojakkalan koululaisten jouluisten tarinoiden ja kuvien ohessa myös hieman asiaa kuluvalle vuodelle. Kylätoimikunta on selvitellyt mahdollisuutta uusia Kalattoman uimalaiturit - mm. tästä ja muista ajankohtaisasioista keskustellaan kyläkokouksessa sunnuntaina 27.1. klo 13 alkaen koululla.

S.S.